четвер, 7 лютого 2019 р.

«Lifecell» залучає російську компанію з санкційного списку.

Третій за величиною оператор мобільного зв’язку в Україні ТОВ «Lifecell» для модернізації білінгової системи співпрацює з російською ІТ-компанією«Петер-Сервіс», яка внесена РНБО України у перелік юридичних осіб, до яких застосовано обмежувальні заходи (санкції).
Що таке «Billing»? В перекладі з англійської слово «bill» можна перекласти як «рахунок» (інші переклади: «вексель, банкнота»). «Billing» перекладається виразом «виписування рахунку».

Біллінгова система — це бухгалтерська система, програмне забезпечення, іншими словами — «софт», розроблений спеціально для операторів стільникового зв’язку (в тому числі, стаціонарного і провідного), IP-телефонії, інтернет-провайдерів, які, крім всього іншого, формують рахунки, ведуть облік трафіку, забезпечують функціонування послуг «prepaid», «SMS Banking», обслуговування по кредитній системі та ін.

ТОВ «Lifecell» (раніше «Астеліт») належить компанії «EuroasiaTelecommunications Holding BV» (Росія), якою в свою чергу володіє турецький оператор «Turkcell». Діджитал-оператор«Lifecell» — це драйвер телеком-ринку України, який пропонує своїм абонентам передові послуги, розвиває інноваційну екосистему телеком індустрії, підтримує технологічний розвиток, інвестує у розвиток економіки України, пропагує сучасні підходи до надання послуг, що сприяють еволюції українського суспільства.

Сьогодні групою компаній «TurkcellGroup» (Туреччина) здійснюється партнерська взаємодія з компанією «Петер-Сервіс» (російська компанія, розробник OSS/BSS-систем для операторів зв’язку з головним офісом в м. Санкт-Петербург) щодо розробки та встановлення телекомунікаційних білінгових систем. З цією метою в структурі «Turkcell» було створено спільну з «Петер-Сервіс» робочу групу з розробки та адаптації відповідного програмного забезпечення виробництва російської компанії.

Перший програмний продукт на базі програмного забезпечення «Петер-Сервіс» вже випробувано дочірньою компанією «TurkcellGroup» на Кіпрі. Найближчим часом «TurkcellGroup» впровадить ці самі білінговісистеми, розроблені «Петер-Сервіс», в Білорусі («БеСТ» — національний оператор стільникового зв’язку в Білорусі).

Разом з тим, Указом Президента України №126/2018 про рішення РНБО України від 2 травня 2018 року «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», російська компанія «Петер-Сервіс» та її «дочка» «Петер-Сервіс Україна» потрапили до переліку юридичних осіб, до яких застосовуються обмежувальні заходи (санкції) строком на три роки. Санкції РНБО передбачають блокування рахунків компаній, а також всіх видів діяльності, активів, обмеження або припинення доступу до телекомунікаційних послуг, заборона на передачу технологій.

В Україні дану систему випробовуватиме ТОВ «Lifecell», керівництву якого відомо про те, що діяльність «Петер-Сервіс» в Україні заборонена санкціями. Ця обставина не вважається керівництвом вітчизняної ІТ-компанії перешкодою для бізнес-партнерства з фірмою країни-агресора.

Подібна колаборація «Lifecell» з «Петер-Сервіс» не що інше як проект чергової повномасштабної кібератаки Росії, метою якої є встановлення контролю за платіжною, банківською системою в Україні, стільниковим зв’язком, блокування стабільної роботи вітчизняних Інтернет-провайдерів, що в цілому призведе до колапсу в загальнодержавному масштабі.

Чи готове керівництво «Lifecell» взяти тягар відповідальності за такі наслідки? Або ж налагодить партнерство з ІТ-компаніями з світовим ім’ям? Покаже час

Немає коментарів:

Дописати коментар