вівторок, 5 лютого 2019 р.

7 лютого і солідарність з Японією

«Лёд тронулся?». Російська влада готує суспільну думку до поступової здачі загарбаних територій.
Через старт виборчої кампанії та новорічну святкову метушню якось загубилась в інформаційному просторі досить знакова для України тема, котра, на перший погляд, прямо нас не стосується. Мова йде про активізацію перемовин Росії з Японією щодо вирішення питання про приналежність Північних територій.

Українські ЗМІ не приділяють достатньо
уваги цим процесам, хоча їх результат напряму впливатиме на подальшу міжнародну та внутрішню політику агресора. ( Одиноко тут стоїть грунтовний аналіз ситуації пера Такаші Хірано" Назад до 1956-го. На які поступки Росії готова Японія?)
Очевидно, що міжнародний тиск та санкційна політика Заходу таки вимусила Росію шукати шляхи виходу з-під обмежень. Для цього путінський режим повинен йти на поступки, або хоча б продемонструвати бажання рухатись у цьому напрямку. Повернення Криму і Донбасу – крок, що однозначно не буде сприйнятий російським населенням. Більше того, на фоні патріотичного угару останніх років такий компроміс виглядатиме здачею російських інтересів і з високою долею ймовірності викличе масові протести.
Тому російська влада вимушена піднімати територіальні питання, які є не настільки болючими для більшості населення, щоб поступово готувати громадську думку до подальших поступок «західним партнерам». Зрозуміло, що міняти Північні території на визнання Криму ніхто не збирається і надалі Росія буде вимушена продовжити логічний ряд і повернути й інші вкрадені в різні часи у цивілізованих держав території – Придністров’я, Абхазію та Південну Осетію і, зрештою, Крим та Донбас. Альтернативною перемогою може бути поглинання Білорусі, тут вже все залежить від того чи вдасться «зламати» Лукашенка.
Для України ж сигнал очевидний – Росію можна примусити віддати вкрадене, тому тимчасово окуповані території обов’язково будуть нам повернуті.
Головне не поступатись своїми інтересами. Тому проведення флешмобу 7 лютого  є вчасною і доречною акцією. Нагадаю, що українські активісти  7 лютого 2017 року перед посольством Росії у Києві  вже проводили акцію на підтримку уряду Японії. Відео цієї події стало «вірусним» у японських соціальних мережах, і багато японців згадували про проблему Криму та Донбасу саме завдяки цій акції. Запропоновані хештеги флешмобу: #Північчина_це_Японія #Крим_це_Україна 
Записки Ханаса: про солідарність з Японією

Немає коментарів:

Дописати коментар