середу, 15 липня 2015 р.

Члени ЦВК і судді Конституційного Суду будуть звільнені

Верховній Раді пропонують передбачити кримінальну відповідальність за виконання посадових обов’язків посадовими особами, строк повноважень яких закінчився.

Про це заявили народні депутати від політичної партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова на брифінгу в парламенті 15 липня.

 
Вони повідомили, що зареєстрували в Верховній Раді відповідний законопроект № 2349а.
 
"В останні роки започаткована і триває ганебна практика брутального й цинічного порушення Основного Закону, коли триває постійне зволікання із звільненням високопосадовців, строк повноважень яких закінчився", - зазначив Дерев'янко.
 
Так, нардепи наводять приклад щодо сьогоднішнього статусу членів Центральної виборчої комісії, строк повноважень яких уже давно закінчився. 
 
"З 1 червня 2014 року у 12 з 15 членів Центральної виборчої комісії закінчився строк їхніх повноважень. При цьому згідно з декларацією про доходи заробітна плата за 2013 рік Голови ЦВК склала більше, ніж в міністрів та народних депутатів. І це все відбувається напередодні місцевих виборів, на які громадяни України покладають великі надії. З державного бюджету оплачується утримання державних службовців, які продовжують здійснювати свої повноваження всупереч конституційним засадам. Цього не можна допустити, оскільки це є політичною корупцією. Хто взагалі нестиме відповідальність за виплату таким особам заробітної плати? Так як це є незаконне витрачання бюджетних коштів", - наголошує Дерев'янко
 
Також автори проекту наголошують на тому, що потрібно припинити ганебну практику призначення всупереч Конституції тимчасово виконуючих обов’язків на посади в центральних органах влади на роки. 
 
Так депутати нагадують, що 19 червня 2014 року було звільнено колишнього голову Фонду державного майна, а 20 червня 2014 року Розпорядженням Кабінету Міністрів було покладено тимчасово виконувати обов’язки Голови ФДМУ на Дмитра Парфененка.
 
Хоча згідно з Конституцією призначати керівника ФДМУ може лише Верховна Рада України.
 
"Сьогодні підвищили тарифи за комуналку. І чому ж не діє Антимонопольний комітет? Та тому що Прем'єр-міністр не вніс подання до Верховної Ради про призначення Голови Антимонопольного комітету, замість звільненого ще в березні 2014 року Цушка. Зверніть увагу, скільки часу минуло. І лише 19 травня 2015 року Верховній Раді Кабінет Міністрів надав змогу призначити керівників Фонду держмайна та Антимонопольного комітету", - зазначив Дерев'янко
 
Отже, законопроектом пропонується визначити, що ряд осіб, "повноваження яких не припинено в установленому законом порядку, з дня припинення їх повноважень відповідно до закону, є такими, строк повноважень яких закінчився". 
 
Зокрема, до осіб, які підпадають під цю норму, автори пропонують включити таких високопосадовців: Генеральний прокурор, Голова НБУ, Голова Рахункової палати, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, судді Конституційного Суду України, інші професійні судді, Голова, заступник Голови, секретарі секцій Вищої ради юстиції, а також інші члени Вищої ради юстиції, члени Національного агентства з питань запобігання корупції; члени ЦВК; посадові та службові особи інших державних органів.
 
Ірина Суслова наголосила, що законопроект забороняє допускати таких осіб до виконання обов'язків за посадою. Будь-які рішення (вказівки, накази тощо), прийняті (надані) вищепереліченими особами, з дня припинення їх повноважень відповідно до закону, є незаконними і не підлягають виконанню. 
 
"Особи, винні у порушенні цього Закону, нестимуть кримінальну відповідальність", - підкреслила Суслова.

Прес-служба партії «Воля»

Немає коментарів:

Дописати коментар