середу, 8 липня 2015 р.

Антикорупційна карта старт оффлайн кампанії

«Антикорупційний штаб Києва» повідомляє про початок другої хвилі боротьби з корупцією при проведенні ремонтів житлових будинків та комунальних установ у Києві за бюджетні кошти.

У червні активісти «Антикорупційного штабу» презентували он-лайн карту «бюджетного» ремонту Києва. На карті позначені всі об’єкти, на які виділялися гроші столичного бюджету для здійснення ремонту за останній рік. Всього на карті відмічено 1393 об’єкти житлової та соціальної інфраструктури, тобто садочків, шкіл, житлових будинків тощо. Загалом за минулий рік на ремонти цих об’єктів було виділено 267 млн. гривень.


Активісти Штабу перевірили десятки відремонтованих обєктів. По більшості об’єктів мова може йти про банальне завищення вартості виконаних робіт, але в деяких будинках ремонтні роботи взагалі практично не проводилися.

Яскравий приклад - ремонт будинку в провулку Жуковського, 10. Згідно з планом будівельники повинні були утеплити понад 280 кв. м фасаду, проте фактично роботи проведені тільки у двох квартирах. Незважаючи на це, КП «Київбудреконструкція» прийняло роботу і заплатило підряднику - ТОВ «ГолдДевелопмент» - майже 150 тисяч гривень. Той же «ГолдДевеломент», який відзначився з ремонтом в провулку Жуковського, мав утеплити загалом 78 столичних житлових будинків. Загальна вартість ремонтних робіт за ними склала 10,5 мільйони гривень.

Матеріали, що можуть свідчити про розкрадання міських коштів на ремонтних роботах зокрема по цьому об’єкту вже зібрані і направлені в Прокуратуру депутатським зверненням.

«У документації про прийом виконаних робіт та їх оплати керівники комунальних підприємств-замовників та підрядники ставили підписи. А значить, ми знаємо прізвища людей, які повинні відповісти за порушення закону», - говорить депутат Київради Галина Янченко.

Загалом за перші тижні роботи до «Антикорупційного штабу Києва» звернулися більше десятка громадян, в чиїх будинках ремонтні роботи були зроблені не повністю або не зроблені взагалі.

Проблему поглиблює і той факт, що списки об’єктів на ремонт формуються хаотично. «Перелік будівель складається з «хотілок» окремих депутатів і голів райдержадміністрацій. При формуванні бюджету та програми соціально-економічного розвитку на рік вони на свій розсуд пропонують провести ті чи інші роботи. Така система не відображає потреби городян, адже найчастіше ремонтуються будинки відносно нові, а аварійні продовжують чекати своєї черги», - зазначає Галина Янченко.

Тож настав час зробити наступний крок в подоланні розкрадання міського бюджету на ремонтах. Ми оголошуємо про початок потужної оффлайн кампанії.  На кожному під'їзді кожного будинку, який мали ремонтувати, будуть розклеєні оголошення про суму і види ремонтних робіт, які мали бути зроблені. Таким чином до кампанії боротьби із корупцією на ремонтах зможуть долучитись люди будь-якого віку і статусу, незалежно від їхнього доступу до інтернету.

Тому зараз «Антикорупційний штаб Києва» розпочав набір волонтерів. Щоб записатись у волонтери і разом з нами зупинити розкрадання міського бюджету, пишіть нам на  Facebook (https://www.fb.com/kievshtab) та e-mail - info@kievshtab.org або ж дзвоніть за телефоном: 068-866-57-78
Нагадаємо, на «Антикорупційній карті ремонтів Києва» відразу видно, якого призначення об’єкт ремонтувався: житловий будинок, навчальний заклад, медичний заклад чи соціальна або культурна установа – кожен з них має окрему позначку. Це спрощує користування, оскільки відразу видно, які школи чи садочки в районі мали б бути відремонтовані.

Окремо на карті активісти розмістили інформацію про те, куди можна поскаржитись у разі виявлення невідповідності сум коштів, виділених на ремонт, та фактично виконаних робіт.

Для коментарів: Галина Янченко, тел. 063 21 21 046, halyna.yanchenko@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар