четвер, 4 червня 2015 р.

«Енергоатом» накопичив багатомільярдні борги

Критичні борги  ДП «Енергоатом» можуть призвести його до банкрутства, що не виключає подальшої приватизації стратегічного об’єкту. Про це заявила під час брифінгу у парламенті народний депутат України, член Ради партії «Воля» Ірина Суслова.  Крім того, парламентар не виключила скорої відставки нинішнього очільника Юрія Недашковського та назвала прізвище потенційного кандидата на цю посаду.

«Коли пана Недашковського призначали керівником, усі очікували, що він наведе лад. Однак за рік, що минув, фінансовий стан компанії не те що не покращився – за низкою показників він погіршився. У 2014 р. компанія «Енергоатом» завдала збитків державі  на суму 7,7 млрд. грн., що на 2,2 млрд. грн. більше, ніж навіть у 2013 р. за часів Януковича», - зазначила Суслова.
Вона інформувала громадськість про результати фінансової перевірки «Енергоатому», які засвідчили продовження розкрадання бюджетних коштів, що в кінцевому результаті наражає українців на смертельну небезпеку через закупівлю неякісних матеріалів для атомних електростанцій. Зокрема, за інформацією депутата, під перевірку потрапили: дирекція «Енергоатому», чотири наявні в Україні діючі атомні станції, відокремлений підрозділ «Атомкомплект»,  «Складське господарство» та «Атоменергомаш».
«Обсяги кредиторської заборгованості «Енергоатому» станом на кінець грудня 2014 р. у розмірі 42 млрд. грн. досягли критичної межі. Ця сума в 1,8 (!)  більша за прибутки від реалізації електроенергії. Вона  перевищує дебіторську заборгованість на 31 млрд. гривень.!!», - наголосила Суслова, висловивши подив як «досвідчений керівник» Недашковський міг затвердити фінансовий план компанії за минулий рік із позитивними результатами, якщо «Енергоатом» – фактичний банкрут.
Вона підкреслила, що основні зловживання ховаються у непрозорих тендерах та нагадала, що вже відправила до СБУ депутатське звернення щодо постійного «переможця тендерів» ТОВ «Кабельтехпостач». У 2013-2014 роках «Енергоатом» закупив у цієї структури кабельно-провідникову продукцію за завищеними у 5 разів цінами на суму понад 150 млн грн.  При цьому жодне з українських підприємств-виробників кабелів цій фірмі продукцію не відвантажувало. Як повідомив у відповідь голова СБУ Наливайченка, ці факти зараз перевіряються у кримінальному провадженні за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст. 209 (легалізація/відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом), а у ТОВ «Кабельтехпостач» проводять податкову перевірку.
За словами депутата ВОЛІ завдяки оприлюдненню цієї інформації фірма «Кабельтехпостач» не була допущена до участі в тендері, який днями відбувся в «Енергоатомі» . «За рахунок усунення лише однієї такої фірми-прокладки ми вже заощадили для країни від 60 до 80 млн грн.  І це тільки на одному тендері!», - підкреслила Ірина Суслова.   
Вона відзначила, що доведення підприємства «Енергоатом» до фактичного банкрутства не виключає подальшу спробу його приватизації. Крім того, депутат спрогнозувала кадрові ротації в «Енергоатомі». Замість Юрія Недашковського, який очолював «Енергоатом» і за часів «помаранчевої влади», і за Януковича, пророкують Станіслава Дямінова. Останній  відомий тим, що  свого часу забезпечував постачання ТВЕЛів російського виробництва на Запорізьку АЕС.
Ірина Суслова анонсувала також нові прес-конференції вже найближчим часом, де суспільство дізнається не лише про корупційні схеми в ДП «Енергоатом», а й про конкретні імена та прізвища людей, які сьогодні є у владі та очолюють ці корупційні схеми.
Прес-служба партії «Воля»

Немає коментарів:

Дописати коментар