вівторок, 30 червня 2015 р.

Про "технічних" кандидатів на ВО205

На проміжних виборах по 205 виборчому окрузі вже зареєстровано 93 кандидати. Це рекордна кількість кандидатів за весь виборчий процес в Україні.
 Всіх цих кандидатів можна розбити на кілька блоків .
Перші, ті хто реально претендує на перемогу. Вони мають людський, фінансовий, організаційний і часто адміністративний ресурс змагатися за перемогу в окрузі.
Другі -  це в основному місцеві, чернігівські політики, які використовують проміжні вибори по 205 округу, як старт для виборчої кампанії місцевих виборів. Для них головне набрати якомога більше голосів,  увійти принаймні в п’ятірку лідерів.
 Треті – найбільша кількість з зареєстрованих кандидатів – так звані технічні кандидати. Це люди залучені тими кандидатами,  які реально претендують на перемогу в окрузі.

 Використання технічних кандидатів дає кілька можливостей для основних кандидатів:
 -          Відтягування голосів виборців, коли технічний кандидат грає на  електоральному  полі опонента. Такі кандидати проводять достатньо активну виборчу кампанію
-          Робота для підвищення рейтингу основного кандидата. Такими виступають в основному кандидати, які мають певний рейтинг серед населення і наприкінці виборчої кампанії знімаються з виборів на підтримку  основного кандидата
-          «Мочити» за допомогою  свого технічного кандидата основного суперника
-          Збільшення представництва  в дільничних виборчих комісіях «потрібних людей» основних кандидатів. Кожне кандидат має права виставити своїх представників  для формування ДВК, яке відбувається шляхом жеребкування. Тож чим більше основний кандидат має своїх технічних кандидатів, тим більша можливість потрапляння в ДВК цих «потрібних людей»
-          Збільшення кількості своїх  довірених осіб та спостерігачів. Кожен кандидат,  згідно законодавства, має право реєструвати  довірених осіб та офіційних спостерігачів. Водночас на засіданні окружної та  дільничних  виборчих комісій  має право  бути присутній лише один представник  кандидата. Таким  чином робиться  збільшення присутності «потрібних людей» на дільницях особливо в день виборів і підрахунку голосів.  Саме офіційні спостерігачі окрім того, що мають право спостерігати  за виборчим  процесом, можуть писати скарги, складати акти про порушення тощо.
  Чим загрожує така кількість технічних кандидатів на виборах у 205 окрузі?
 Велика кількість технічних кандидатів, їх спостерігачів, оформлених як представники ЗМІ «тітушок» можуть бути використанні, наприклад,  для:
 -          впливу на підрахунок голосів виборців в межах ДВК і встановлення результатів голосування на 205 ОВК
-           блокування роботи певних дільничних виборчих комісій,  а  в разі вчинення певних провокацій на дільниці зі псування виборчої документації, скасування результатів виборів на певній ДВК
-          блокування роботи ОВК та, у найгіршому варіанті, скасування ЦВК результатів виборів по округу. Такі приклади були під час виборів у 2012 році коли ЦВК оголосила про  неможливість встановити достовірні результати виборів в 5  одномандатних округах через протистояння кандидатів.
 Водночас, сподіваємось  описані вище сценарії не будуть реалізовані під час проміжних виборів по 205 округу.
Павло Пущенко для сайту Чернігівщина: події і коментарі

Немає коментарів:

Дописати коментар