середу, 22 жовтня 2014 р.

Чорний вівторок у Тернополі

     
Чи допоможе українським пацієнтам, хворим на гемофілію, туберкульоз, онкологію, фенілектонурію, вірусні гепатити, пацієнтам з гемодіалізом масові протести «Чорного вівторка», які влаштували громадяни 21 жовтня у 17 містах України, зокрема у Тернополі?
     Під стінами Тернопільської обласної державної адміністрації представники громадської організації «Джерело» спільно із Тернопільським обласним відділенням «Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ» розгорнули чорні полотна із звинуваченням уряду у провалі закупівлі у 2014 році ліків по 18-ти важким захворюванням. Цю траурну тканину активісти повісили на вікна адміністративної будівлі. Як повідомляє спільнота Всеукраїнської мережі ЛЖВ, за 21 день, відведений Кабінетом Міністрів України на термінову закупівлю ліків для важкохворих українців, Міністерство охорони здоров’я спромоглось закупити лише 6%. Тобто держава покинула хворих напризволяще і вони продовжують помирати.
     Пацієнтська організація UCAB, яка є одним із організаторів масового протесту в Україні також акцентує, у ніч на 21 жовтня, перед всеукраїнською акцією, на офіційному веб-порталі Кабінет Міністрів України вніс велику кількість поправок , збільшивши кількість проведених закупівель з 26% до 35%. Загалом за ніч чиновники «провели» закупівлі по 30 лотам, що майже у два рази більше, ніж за всю роботу міністерства за попередній 21 день.
     Також організація пацієнтів зазначила, щодня від нестачі лікування помирає 1 607 людей. Не зважаючи нінащо, МОЗ: «Вважає ризикованим передавати закупівлі в інші відомства», – таке повідомлення з’явилося вчора на сайті Міністерства. Організація пацієнтів вважає, що чиновники МОЗу не збираються поступатись ласим шматком заробітку у вигляді тендерів і віддавати закупівлі в інше відомство. Тому у налагодження закупівлі ліків для українців не вірять.

    Керівник департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Курило надав активістам відповіді на питання життя і смерті важкохворих Тернопільщини:
– Міністерством охорони здоров’я уже укладені договори, щодо забезпечення ліками на суму 558 мільйонів гривень. 558 мільйонів це – 36% від усієї суми, яка передбачена державою на закупівлю ліків. Повний її розмір 2 мільярди 160 млн грн. Листом Міністерства охорони здоров’я від 18 березня 2014 року передбачено видатки на централізовану закупівлю хіміотерапевтичних препаратів для жителів області по онкогематології у розмірі 965 тис. 400 гривень і по програмі онкологія 3 мільйонів 825 тисяч гривень.Також обласною радою на лікування онкологічних хворих в обласному бюджеті виділили 250 тисяч гривень. Тож до 10 листопада очікуємо поступлення препаратів.
     Тернопільська колега у боротьбі за життя хворих українців, соціальний працівник та психолог громадської організації “Джерела” Софія Остролуцька, зазначила:
– Смертність людей, які приймають подаровану державою терапію, у 5-6 разів нижча, у порівнянні із пацієнтами, які її не отримують. А це є доказом того, що гроші потрібно виділяти, купувати ліки, а не залишати людей на одинці із трагедією. Адже всі кошти, які виділила держава на ліки, досі в область не надійшли. Своє звернення ми подамо голові Тернопільської обласної ради Василю Хомінцю, а також у Департамент охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації, щоб результат нашої акції трауру, акції протесту смертям наших земляків, наштовхнула місцеву владу до наполегливих дій.

Тернопільських протестувальників підтримала громадська організація «Наш рідний Тернопіль». Голова «Нашого рідного Тернополя» Михайло Іваненко ствердив:

– Ще від початку російсько-української війни тернополяни навіть через смс жертвували кошти на потреби Збройних Сил України. До військових ця допомога так і не дійшла, бійці гинули через тендера. Тепер ми бачимо, як держава відноситься і до інших громадян, саме тих, котрі не можуть самостійно постояти за себе. На передовій помирає цвіт нації, а в суспільстві чиновники винищують найслабших, як непотріб. Яка ще влада вистрілює своїх воїнів на передовій і відрікається від смертельнохворих? Я не вірю, що люди отримають необхідні медикаменти, як це обіцяють у Тернопільській облдержадміністрації. Бог всім суддя, а ми продовжимо боротьбу із корупціонерами у галузі медицини.

Немає коментарів:

Дописати коментар