суботу, 11 жовтня 2014 р.

Уряд приступає до виконання закону про очищення влади

Прем'єр-міністр України, лідер політичної сили «Народний фронт» Арсеній Яценюк доручив Міністерству юстиції створити Департамент з питань виконання закону про очищення влади, а керівнику Державної фіскальної служби - створити окремий Департамент щодо моніторингу і перевірки декларацій високопосадовців. Про це він заявив на засіданні Уряду в п'ятницю, 10 жовтня, присвяченому  імплементації закону про очищення влади.

«Уряд приступає до виконання закону України про очищення влади. Нова якість системи державного управління, звільнення всіх тих, які корумповані, і всіх тих, які персонально винні в тих бідах, які сьогодні ми маємо в країні», - сказав Глава Уряду.
Арсеній Яценюк повідомив, що після набуття законом чинності Кабінет Міністрів невідкладно прийме персональні кадрові рішення, і зазначив, що вже отримав велику кількість заяв на звільнення з посади за власним бажанням, які подали працівники Уряду до моменту набуття чинності законом.
Глава Уряду доручив Міністерству юстиції створити Департамент з питань виконання закону про очищення влади.
За законом, у всіх міністерствах мають бути створені відповідні підрозділи з проведення перевірки, підкреслив він: «У кадрових службах повинні бути відповідальні особи за проведення перевірки при прийнятті на посади будь-яких державних службовців. Основний критерій – це довіра до влади, довіра до тих людей, які керують. І цей критерій повинен бути виконаний».
Він доручив керівнику Державної фіскальної служби створити окремий департамент в ДФС щодо моніторингу і перевірки декларацій високопосадовців і відповідності їх майнового стану їхнім доходам.
Глава Уряду повідомив, що Кабінет Міністрів прийме постанову про порядок проведення первірок на виконання закону про очищення влади.
Арсеній Яценюк також доручив Національній державній службі і профільним міністерствам невідкладно оголосити публічні конкурси «на залучення нових молодих, якісних фахівців для роботи на державній службі України». Він нагадав, що такий досвід є при заміщенні посад заступників міністрів з питань європейської інтеграції: «В нашій великій країні з таким потенціалом, і в першу чергу з бажанням молодих людей робити зміни, українській молоді треба дати можливість робити ці зміни. І закон про очищення влади очищає цю владу і якісно її змінює».
Глава Уряду наголосив, що під дію закону також підпадають слідчі, прокурори, судді і інші категорії службовців, «які, на превеликий жаль, мають дуже сумну репутацію серед українських громадян».
Він висловив сподівання, що в результаті парламентських виборів відбудеться також  очищення Парламенту: «Хоча різного роду особи з сумнівною репутацією рвуться до Верховної Ради України, адже закон не розповсюджується на виборні посади. Тому зрозуміло, що вони будуть шукати пристанище у стінах Верховної Ради України і прикриватися значками народних депутатів України. Це саме ті, які розграбували державу, привели до кровопролиття, підтримували сепаратистів і терористів, крали і знущалися».
«Тут необхідна політична воля нового керівництва української держави і мудрість українського народу при прийнятті рішення, за кого голосувати», - сказав лідер «Народного фронту».
Арсеній Яценюк зазначив, що з ухваленням закону про очищення влади «запізнилися на 20 років»: «Але краще зараз, ніж ніколи. У нас є всі можливості – до нової української влади, нового Парламенту, Уряду і нової влади в цілому. Того, чого вимагали українці і що вони повинні отримати».


Немає коментарів:

Дописати коментар