середу, 22 жовтня 2014 р.

Столар проти Білецького

У двох з основних кандидатів є силові підрозділи. Білецький з "Азову" прямо заявляє про готовність до силових дій, а екс-"регіонала" Столара звинувачують у підкупі виборців
Фото з Facebook та УНІАН
21 ЖОВТНЯ 201412:00
  • 4
  • 3514
- О, двісті сімнадцятий? — скаже Тарас Чмут із громадської мережі ОПОРА, яка моніторить вибори. — Найпроблемніший округ у Києві. Він охоплює Оболонський район столиці.
Головні опоненти в окрузі - комбат "Азова" Андрій Білецький і скандальний бізнесмен Вадим Столар. Щоби протистояти комбату "Азова", бізнесмен використовував бійців "Київ-1".
Виходиш отак на Оболоні, а люди кандидата Столара розбирають черговий МАФ, силову охорону акції здійснюють хлопці в нашивках батальйону МВС "Київ-1". І тут же, через кілька хвилин, поруч ідуть строєм хлопці в нашивках "Азова". 
- Як це має бути? – іронічно запитує Тарас Чмут. – Один батальйон МВС за одного кандидата, інший – за іншого? А хто буде їх розбороняти? З того, що ми бачимо наразі, – міліція в разі конфлікту просто спостерігатиме.
За словами Чмута, на Оболоні вже зараз найбільше порушень. Чмут виділяє три основні - підкуп виборців, безпека в день виборів і ніч підрахунку голосів, ризик застосування силового адмінресурсу.
За минулий тиждень ситуація трохи змінилася – "Київ-1" відмежувався від Столара, а Білецький запевнив, що не буде використовувати "Азов" у силовому протистоянні. 
Утім саме протистояння все ще дуже ймовірне - ситуація може бути схожою на 223-й округ, коли з одного боку є найняті "братки", а з іншого – "ідейні" активісти.


І сміх, і гріх
Спершу ситуація в окрузі була не стільки сумною, скільки смішною. Столар вирішив знову йти по Оболонському округу, який 2 роки тому програв Олександрові Бригинцю, кандидатові від "Батьківщини". Щоб звільнити округ, тепер Блок Петра Порошенка взяв Бригинця у список, а натомість в окрузі висунули технічного кандидата Ольгу Люльчак, фотографії ню якої облетіли весь інтернет. Проти неї мав іти Зорян Шкіряк від "Народного фронту". В соцмережах уже навіть жартомапорівнювали принади Ольги Люльчак і Зоряна Шкіряка.
Зрештою, Люльчак не висунули, а Шкіряк зняв свою кандидатуру. 
Натомість в окрузі самовисуванцем пішов Білецький. Тепер саме його вважають основним конкурентом Столара. Є ще кандидат від "Батьківщини" Володимир Старовойт, який активно зустрічається з виборцями і може втрутитися в боротьбу.
Перемога інших кандидатів малоймовірна. Водночас в окрузі дуже багато "технічних кандидатів", які будуть розпорошувати голоси двох головних конкурентів.
Так, по округу йде Володимир Козак – агітує за себе під брендом БПП, однак іде як самовисуванець.
Є агітація за Олександра Боровика з "Київ-1", за Максима Тропотягу з "Київ-2" і за Кирила Сергеєва з "Айдару", однак спостерігачі вважають цих кандидатів-силовиків технічними, висунутими проти Андрія Білецького. Про це свідчить і "війна агіток", коли Білецького заклеюють Сергєєвим, чи навпроти його агітатора стає хлопець у камуфляжі з флаєрами Тропотяги.

Зареєстровані також два Вадими СтолЯри, однак один зі спостерігачів іронізував, що їх теж міг зареєструвати сам Вадим Столар, аби показати, що і проти нього ведеться брудна гра.
"Можливо, округ зливають"
Які реальні рейтинги кандидатів, невідомо. Вадим Гудима з громадського руху "Чесно" пояснює, що по мажоритарних округах кандидати проводять "внутрішню соціологію", але її зазвичай не оприлюднюють.
Зорян Шкіряк, як відомо, знявся на користь Андрія Білецького. Руслан Руденко від "Громадянської позиції" досі балотується – але в наметах партії роздають агітацію за Андрія Білецького і критикують Руденка. 
- Говорят, Руденко запросил деньги, чтобы сняться. И то немалые, – сказав репортеру INSIDER агітатор "Громадянської позиції". Він простягнув роздруківку блоговогодопису Сергія Лещенка.
Лещенко в цьому дописі закликав усіх "демократичних" кандидатів знятися на користь командира полку "Азов". Однак, як у "Чесно", так і в ОПОРІ дуже саркастично ставляться до визначення самого Білецького як "демократичного" кандидата. Білецький – голова парамілітарної організації "Патріот України" та лідер неформального об’єднання крайньо правих організацій Соціал-національна асамблея – раніше публічно виступав проти демократії як такої й робив інші несумісні з демократією заяви.
Навіть коли в інтерв’ю репортер INSIDER декілька разів перепитував, чи змінилися його погляди останнім часом, Білецький відповідав: "Ми від себе не відходили. Все, що є за душею в “Азову”, — виходить із його правої ідеології, спадку "Патріота України".
У "Чесно" ставлять запитання, чому "демократичні" сили проти Вадима Столара, екс-"регіонала", якого багато хто звинувачує в підкупі виборців, не виставили більш відомого кандидат. Це викликає в активістів підозри, що "округ зливають" під бізнесмена.
"Я не збираюся класти вам плитку"
На зустрічі з виборцями Білецький прямо каже: "Я не збираюся класти вам плитку й ремонтувати під’їзди" – й деякі бабусі з зітханням відходять.
На виборах він позиціонує себе винятково як герой АТО. На мітингу говорить майже виключно про полк "Азов", який він по інерції називає батальйоном. Каже, що йде на вибори, "щоб фронт мав голос". По Оболоні йде тому, що "найбільше киян в "Азові" – з Оболоні". Що стосується самої Оболоні – він планує хіба що контролювати депутатів міськради, а не займатися нею сам.
Цільова аудиторія Білецького відверто інша, ніж Столара. Чи Старовойта. За нього й агітують по-іншому. Якщо у Столара чи Старовойта це здебільшого наймані працівники, то люди Білецького заявляють, що є волонтерами. Вони й виглядають і поводяться як волонтери. Це або молоді люди, або, якщо старші, то на кшталт дядьків із козацькими вусами. Автор не раз ставав свідком, що вони реально агітують, а не просто тицяють агітки. Є свідчення оболонців, що агітатори ходять навіть від дверей до дверей.
- Я майданівська поетеса, – каже дядькові з козацькими вусами немолода жінка, яку той агітував. – Але ніхто з кандидатів від Майдану не хоче допомогти мені видати книжку.
Дядько з вусами переконує її, що саме Білецький допоможе їй із книжкою, й поетеса цитує дядькові власний вірш:
На небі стало аж тісно
Від сотні з залізного тіста...
Яка реальна підтримка Білецького, не зовсім зрозуміло. Точніше, зовсім незрозуміло. Сам Білецький на запитання INSIDER відповів, що внутрішньої соціології поки що не має.
- Він широко відомий у вузьких колах, – усміхається Тарас Чмут з ОПОРИ.
"А що нам, скласти лапки?"
Вадим Столар піариться на тому, що "ініціював" спільне патрулювання "Громадської варти Оболоні" й однієї з рот батальйону "Київ-1". "Гаряча лінія" цих патрулів — на його передвиборних листівках.
Бійців "Київ-1" певний час використовували на акціях Столара, свідком чому були автори тексту. Коли ми попросили коментар, у батальйоні заявили: "Ми розібралися з цією ситуацією. Триває службова перевірка". Потім координатор батальйону зробив заяву, в якій відмежувався від "брехуна Столара" і зазначив, що він їм "не указ". Але заяву прочитали хіба на Фейсбуці, а газетки Столара продовжують роздавати.
Андрій Білецький, конкурент Столара, сказав, що розмовляв із комбатом "Київ-1":
- Столар купив невелику частину бійців батальйону. Зараз вони хочуть провести "чистку".
Після цього Білецький із несподіваною відвертістю заявив, що готується вдаватися до сили на виборах:
- А що нам робити, скласти лапки? Ясна річ, що ця людина буде фальсифікувати вибори. Ясна річ, що будуть "вброси", будуть скуплені майже всі комісії. Це вже цілком зрозуміло... У мене є велика кількість готових... по-перше, хлопців, які були поранені й зараз уже не є бійцями "Азову". Деякі вже пішли на поправку й готові захищати комбата. А, по-друге, у нас є величезна кількість молодих хлопців, спортсменів, цивільних — це фанати футбольних клубів, це спортивні секції, й так далі.
Водночас Білецький як командир "Азову" запевнив, що на виборах полк як підрозділ не застосовуватимуть. 
“Виключно за солодку вату”
Поки Столар і Білецький воюють, тихою сапою в окрузі діє й третій кандидат "Батьківщини".
Дівчата з котячими вушками організовують ігри для дітей, і тут-таки дітей заманюють на безкоштовну солодку вату. А вже виборці йдуть слідом за дітьми. І тут-таки бабусі.
- Вы что, Валя, уже за "Батькивщину"?
- Нет, – сміється Валя. – Я исключительно за сладкую вату.
Володимир Старовойт підходить м’якою ходою й починає говорити в мікрофон м’яким голосом. Він виступає прямо під дитячим майданчиком, на якому стоїть прізвище Столара.
Це дає йому нагоду сказати, що Столар, депутат Київради, відкриває майданчики перед виборами частково й за бюджетні кошти.
Самого Старовойта ОПОРА звинувачує в не меншій кількості доведених порушень під час нинішньої кампанії, ніж Столара. Певні його публічні дії підпадають під "непрямий підкуп виборців", запевняють в ОПОРІ й кажуть, що в штабі кандидата агресивно реагують на спроби їм на це вказати.
У Старовойта цільова аудиторія, схоже, збігається з аудиторією Столара. На мітингу репортер INSIDER запитав, чому Старовойт, на відміну від інших, не знявся на користь Білецького. Кандидат почав відповідати, що він і сам колись воював і навіть був поранений. Але через півхвилини помічає, що більше нікого це питання не цікавить – і плавно з’їжджає назад на пенсії, лавочки, майданчики.
А в кінці зустрічі, нікого прямо не звинувачуючи, Старовойт м’яко каже:
- Усі ж на минулих виборах отримали по чотириста гривень?
- Всі, всі, – кивають бабусі.
- Я не отримав! – із удаваною образою сміється молодий хлопець, який затесався у натовп.
- То я вас прошу, – м’яко каже Старовойт. – Не продавайте свій голос.
"Ви брали? І я брав. Треба брати"
Оболонь добре пам’ятає Столара з 2012 року, коли він програв по округу Бригинцеві.
- Ви теж брали у Столара гроші у дванадцятому? – питає на іншому мітингу чоловік років шістдесяти.
- Так, – киває бабуся.
- І я брав. А проголосував проти. Треба брати. Це наші гроші.
Подібних розмов за тиждень репортер INSIDER наслухався багато. Коли підслуховуєш бабусь, стоячи спиною, дізнаєшся, що більшість усе ж із вдячності голосували за Столара. Тобто підкуп спрацьовує.
- Оп’ять же, стільки дєтскіх площадок відкрив, – каже одна, яку щойно конкурент не зміг переконати, що це передвиборний піар. 
По Оболоні висять і оголошення, що ваш двір покращується за ініціативи Столара – дитячі майданчики є його пунктиком. У газеті Столар сам наводить карту майданчиків, якими він, за визначенням ОПОРИ, "непрямо підкуповує виборців". 
На всіх майданчиках зі списку, якими я пройшовся, Столар не забув вказати своє ім’я. В газеті стверджується, начебто роботи були проведені до 20 вересня, але насправді роботи на деяких майданчиках тривають і зараз, прямо перед виборами. Наприклад, на вул. Прирічній, 33. 
Є й інші порушення – скажімо, "непряма" реклама на всіх станціях метро на окрузі. Навряд чи знайдеться оболонець, який досі не знає, що "Ми любимо Оболонь" дорівнює Вадим Столар. 
В ОПОРІ заявили, що люди Столара вже почали ходити по квартирах.
- Це може бути, звісно, традиційна технологія "від дверей до дверей", – знизує плечима Чмут. – Але вони можуть і збирати інформацію, щоб знати, кого можна підкупити. Зазвичай ідеться про соціально незахищені верстви. Ти порахуй. На минулих виборах давали по чотириста гривень на кожного. Двоє пенсіонерів у сім’ї – це майже як додаткова пенсія за один день.
Врахуймо, що частковий список таких потенційних виборців у Столара міг залишитися і від попередніх виборів.
Ви не знайдете Столара — Столар знайде вас
Особливості кампанії Столара посилюють підозри. Скільки репортер INSIDER не питав у його агітаторів — жоден не знає про наступну зустріч із виборцями (на відміну від агітаторів конкурентів).
У підсумку репортер подзвонив-таки в штаб. Виявилося, щоб потрапити на зустріч Столара з виборцями, треба записатися.
Треба назвати своє прізвище, ім’я та по батькові, повну адресу включно з квартирою і телефон:
- И с вами свяжутся.
Автор навів вигадані ім’я й адресу, але справжній мобільний телефон.
- А вы, собственно, по какому вопросу, молодой человек?
Однак зі штабу так і не передзвонили.
Паралельні спроби отримати коментарі та відповіді на запитання від Столара (за справжніми даними) також не дали результату. У приймальні вишколеним голосом сказали, як претендентові на вакансію:
- Если будет интересно, вам перезвонят.
І знову ж таки, не передзвонили.
Тоді редакція надіслала Столару питання через його акаунт у Фейсбуці. Його помічники подякували й пообіцяли відповісти якомога оперативніше, але поки що так і не відповіли.
Зате одна з агітаторок направила репортера на місце чергової силової акції Столара. Знову демонтували МАФи.
Після скандалу між Столаром і "Києвом-1" бійців із нашивками батальйону не залишилося. Тепер це просто спортивні молоді люди з шевронами "Громадська варта Оболоні" або в зеленій уніформі без розпізнавальних знаків. 
- Ви ж розумієте: щоб заблокувати окружну виборчу комісію, достатньо тридцяти рішуче налаштованих людей, – сказав Тарас Чмут з ОПОРИ.
Такі "рішучі" люди є бодай у двох кандидатів – у одного, схоже, найняті, а в іншого – ідейні.
P.S.
Через два дні після виход матеріалу редакція нарешті отримала відповідь Столара:
Вадим Столар відповів на запитання INSIDER, що він вважає застосування сили неприпустимим, а на батальйоні "Київ-1" не піариться: "Ми реально зробили хорошу справу. Звичайно, про це дізналась громадськість, але не всім це подобається". Не подобається це, як було сказано вище, зокрема, керівництву батальйона.
"За результатами соціологічних досліджень різних компаній (у тому числі на днях було оприлюднено одне з них), я лідирую. Тому я націлений на захист свого результату, але виключно законним шляхом, в рамках існуючого законодавства. Я вважаю застосування сили неприпустимим", - написав Столар.
Дані соціологічних опитувань, на які посилаються Столар і Білецький, кардинально розходяться. 
 
Так, Інститут досліджень регіонального розвитку суспільства заявив, що Столара підтримують 22,8% виборців, Руденка 11,1%, а Білецького - 6,1%.
 
Водночас, в агітації Білецького вказано, що Білецького підтримують 33,6%, а Столара 13,9%. 

Немає коментарів:

Дописати коментар