вівторок, 21 жовтня 2014 р.

Депутатське звернення в прокуратуру

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ
Хміль Михайло Михайлович
01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5

№    210-05                                                                                                   “16”  жовтня 2014 р.

Генеральному прокурору України
Яремі В.Г.

Голові СБУ України
Наливайченку В.О.
                                                
Депутатське звернення



                      До мене, як народного депутата України, надійшла інформація щодо можливих корупційних дій та махінацій на одному з товариств, фінансування якого здійснюється через офшорні зони.

                      Зокрема, йдеться про ТОВ Телерадіокомпанія «Міст-ТБ» (директор – Добродомов Дмитро Євгенович) засновником якої виступають ТОВ «Західна інформаційна корпорація» ( ЗІК, директор – Добродомов Дмитро Євгенович) з адресою реєстрації у м. Львові (Галицький р-н, вул. Вороного, буд.3) та ТзоВ «Гракеа лімітед» з адресою реєстрації в кіпрській офшорній зоні (Нікосія, вул.Темістоклі  Дерві, 3, Кіпр).  ТзоВ «Гракеа лімітед» також виступає одноосібним засновником ТОВ «Західна інформаційна корпорація». З цього випливає, що кіпрська компанія «Гракеа лімітед» є власником Телерадіокомпанії «Міст-ТБ».

                      Водночас, офшорна компанія ТзоВ «Гракеа лімітед» має відношення до віргінської британської офшорної компанії «Інвестмент Файненшіал менеджмент» (адреса: Тортола, Роуд Таун Бізон Корт, Віргінські о-ви, Британські), оскільки раніше також була в числі засновників ТОВ «ЗІК».

                      Виникають питання, наскільки прозорою є фінансова діяльність ТОВ Телерадіокомпанія «Міст-ТБ», якщо в ланцюжку її засновників як мінімум дві офшорні компанії.

                      Аналогічні схеми заснування та керування фірмами використовувало і досі використовує колишнє злочинне оточення екс-президента В.Януковича. До прикладу, одіозний младоолігарх та «гаманець Сім’ї» Курченко Сергій, діяльність компанії якого Генпрокуратура визнала злочинним угрупуванням. А також колишній голова НБУ Арбузов Сергій та  екс-очільник Міністерства доходів та зборів України Клименко Олександр. Вартий уваги правоохоронних органів і той факт, що ТОВ «Украинская медиа группа» Сергія Курченка у складі своїх засновників має компанію «Кверті бізнес ІНК» з адресою реєстрації, що й одна з вище згаданих компаній (Тортола, Роуд Таун, Віргінські о-ви, Британські).

                      Вищезгадані одіозні особи досі намагаються контролювати свій бізнес через підставних осіб. Зокрема, Скулімовський Руслан Леонідович, якого знають як одного з топ-менеджерів Клименка-Курченка, є засновником 10 фірм по всій Україні. Більшість з них зареєстровані у Донецьку, а також в Ялті, Києві та Сумах. 24.02.2014 ТОВ «Віка-Україна» (ЄДРПОУ – 37063768, адреса реєстрації м. Київ), яке також зареєстроване за Скулімовським Русланом, перерахувало на користь ТОВ «Телерадіокомпанія МІСТ ТБ» (ЗІК) 0,6 млн. грн. в якості поворотної фінансової допомоги (зазвичай таку схему використовують, щоб ухилитись від сплати податків). Вже тільки ці факти повинні привернути увагу державної фіскальної служби на наявність корупційних схем з відмивання коштів.

                      Велике занепокоєння викликає той факт, що колишнє оточення Януковича, досі контролює значну частину медіа-ринку. Президент, Уряд, Верховна рада України та Рада національної безпеки та оборони України велику увагу приділяє інформаційній безпеці України в час гібридної війни агресора-Росії проти України. Загальновідомо, що основним інструментом Кремля в дестабілізації ситуації в Україні та розв’язання війни в Криму, на Сході України стала брехлива пропаганда, недостовірна та відверто провокативна інформація. Поширювали її через підконтрольні ЗМІ, які стали знаряддям інформаційної інтервенції.

                      14 жовтня Верховною Радою України був ухвалений пакет антикорупційних законів, де йдеться про прозорість діяльності усіх компаній, в тому числі і ЗМІ. Зокрема, ЗУ №5114 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів. Хто стоїть за фінансуванням і з яких джерел фінансується, до прикладу, певний телеканал, хто є його власником – відповіді на ці питання повинні мати не лише контролюючі органи, а й громадськість.

                      Враховуючи послаблену моральну «обороноздатність» держави прошу Вас перевірити вищевикладену інформацію на причетність злочинців з оточення екс-президента Януковича до ТОВ Телерадіокомпанія «Міст-ТБ» та щодо прозорості фінансування телеканалу.

Народний депутат України                                      Хміль Михайло 

Немає коментарів:

Дописати коментар