четвер, 9 жовтня 2014 р.

Журналістика заради миру:східно-західне партнерство

Міжнародна громадська організація «Інтерньюз-Україна» та Академія Deutsche Welle запрошують журналістів он-лайн та друкованих видань зі східних та південних областей України приєднатися до навчальної та практичної програми«Журналістика заради миру: східно-західне партнерство» та взяти участь в першому семінарі програми на темуконфліктно-сенситивної журналістики, який відбудеться 17-18 жовтня в Києві.


Програма «Журналістика заради миру: східно-західне партнерство» – програма Академії Deutsche Welleтриватиме з жовтня до грудня 2014 року та передбачає навчання та обмін досвідом молодих журналістів південно-східних регіонів з локальними редакціями центрально-західних регіонів України.  Всього в проекті візьмуть учать 16 фахівців.

Ціль проекту – сприяти обміну досвідом та розвитку спільних проектів між журналістами Східної та Західної Україниналагодження контактів та можливості попрацювати в редакціях своїх колег, поділитися німецькими стандартами конфліктно-сенситивної журналістики, виробити критерії, якими в подальшому можуть керуватися представники медіа у своїй роботі. Загальна тривалість проекту: 9 днів. 2 дні – вступний семінар, 5 днів – робота в регіональних редакціях, 2 дні - завершальний семінар.

Програма проекту включатиме такі етапи:
1)    2-денний  семінар з конфліктно-сенситивної журналістики під керівництвом Улріке Бутмалоу та Ганнелоре Гіппе - 17-18 жовтня, Київ. Тренінг дасть учасникам теоретичні основи журналістики, спрямованої на дослідження та висвітлення конфліктних ситуацій в країні та сприятиме розробці спільних тем для подальшої роботи на базі регіональних видавництв.
2)   -  5-денний обмін редакцій -  чотири провідні редакції Західної та Центральної України (Львів, Луцьк, Вінниця, Черкаси) приймають в себе журналістів зі Сходу та Півдня для обміну досвідом, спільної роботи над конфліктно-сенситивною тематикою та новинами. Під час візиту також відбуваються зустрічі з журналістами, політиками, представниками громадського сектору – листопад 2014
3)      2-денний  підсумковий  семінар у Львові та аналіз робіт, виконаних під час роботи в редакціях – листопад-грудень 2014
Детальніше про семінар 17-18 жовтня:
Збалансоване висвітлення новин в конфліктних ситуаціях – перший показник професійних стандартів для журналіста. Така журналістика знижує рівень ворожнечі в конфліктних країнах, сприяє миру та розглядає події в широкому контексті, а не ізольовано. На цих принципах побудована репортерська робота в усіх країнах Європи. На семінарі будуть представлені найкращі кейси подібних робіт, розглянуто правила, які дозволяють журналісту конструктивно висвітлювати конфліктну ситуацію та створювати багатообразну картину подій.

Тренери:
-          Доктор Улріке Бутмалоу (Dr. Ulrike Butmaloiu), тренер, журналіст, очолювала програми відділу міжнародної журналістики Вільного університету Берліну, працювала для німецьких провідних газет Die Zeit, Der Spiegel,Süddeutsche Zeitung.
-          Ганнелоре Гіппе (1951, Франкфурт на Майні) - німецька авторка та радіожурналістка.  З 1985 року працює вільним журналістом для німецького радіо АРД, зробила понад 500 доповідей на різну тематику, режисер, автор численних романів.
Вимоги до учасників:
-  запрошуються журналісти з друкованих та он-лайн ЗМІ зі східних та південних областей України  
- кандидати повинні бути практикуючими журналістами
-     кандидати повинні бути готовими присвятити 9 днів проекту протягом жовтня-грудня (дати організатори повідомлять у жовтні).

Умови участі
Для участі в конкурсі необхідно заповнити ОНЛАЙН-АНКЕТУ http://bit.ly/east-west-programm.  Учасники тренінгу відбираються на конкурсних засадах. Результати відбору будуть повідомлені 14 жовтня 2014 року.
Термін подачі заявок: до 14 жовтня 2014 року.
Організатори забезпечують учасників проживанням, харчуванням, відшкодовують вартість проїзду. 
Контакти: Юлія Бабко, координатор програм нових медіа МГО «Інтерньюз-Україна» jbabko(at)internews.ua, (063) 710 13 96
Довідка:
МГО «Інтерньюз-Україна» - одна з найбільших громадських організацій, що працює в сфері медіа та комунікацій в Україні з 1996 р. Місія організації полягає в утвердженні європейських цінностей в Україні через становлення успішних медіа. Діяльність організації спрямована на розвиток незалежних і плюралістичних ЗМІ в Україні, підвищення стандартів роботи журналістів, удосконалення законодавчої бази, що регулює відносини в сфері медіа, розвиток демократії та основ громадянського суспільства, розвиток нових медіа, налагодження ефективної взаємодії між ЗМІ, громадськими організаціями та владою. Веб-сайт: http://internews.ua/
DW Академія є провідною організацією Німеччини для розвитку міжнародних засобів масової інформації. Консультанти і тренери підтримують вільні і незалежні медіа з 1965 року. Організація пропонує міжкультурні та професійні навчальні семінари, програми і стажування для майбутніх журналістів. DW Академія також розробила магістерську програму «Міжнародні Медіа Студії», яка поєднує у собі навчання з розвитку ЗМІ, управління медіа, журналістики та комунікації.
Тренінг проводиться МГО «Інтерньюз-Україна» ma DW Akademie за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина

Немає коментарів:

Дописати коментар