неділю, 22 листопада 2015 р.

Чим важлива децентралізація?

Децентралізація важлива тим, що «відкриває двері» іншим життєво необхідним для України реформам, - експерт
Прийняття змін до Конституції України в частині децентралізації влади і євроінтеграція України стоять в одній площині. І якщо зараз Україна не скористається шансом втілити децентралізацію влади, то наступна така нагода в неї зявиться не швидше, ніж за 20 років. Про це в ефірі радіо «Ера» сказав експерт з питань управління територіями Юрій Ганущак.

Він пояснив, що децентралізація важлива тим, що «відкриває двері» іншим життєво необхідним для України реформам.
«Якщо не приймають децентралізацію (ред.: відповідний законопроект), то ефективність країни різко падає», - сказав Юрій Ганущак.
Як відомо, децентралізація влади є нічим іншим, як передачею на рівень громад повноважень, які саме в громаді найефективніше можуть бути реалізовані, а також передачі ресурсів для здійснення цих повноважень та відповідальність за прийняті рішення.
«Якщо ми передаємо владу, гроші і відповідальність дуже багатьом центрам прийняття рішень, хоч у невеличкому обсязі, але саме вони відповідальні, то в такому разі помилки, які обов’язкові, дуже швидко відпрацьовуються. Якщо рішення приймає тільки центр, а на низу бояться ризикувати, то тоді руху немає», - пояснив експерт.
«Ті, хто не сприймає децентралізацію, має свою містечкову позицію, яка полягає в чому?.. Не хоче, щоб за ним був контроль з боку держави… Погляньте, з трьох елементів, які стосуються реформи, а саме  - повноваження, ресурси і відповідальність – два перші вже зроблено. Величезні гроші пішли на місця, близько 30 млрд. грн. І те що ремонтують вулиці – це не вибори, це результат бюджетної децентралізації», - констатував Юрій Ганущак.

Послухати програму за участі Юрія Ганущака можна ТУТ
Інфографіка «8 причин оновити Конституцію заради децентралізації» є ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар