неділю, 15 листопада 2015 р.

На колишнього главу компартії Китаю подано понад 180 тис. позовів

Більш ніж 180 000 судових позовів подали на Цзян Цземіня громадяни Китаю, а також жителі інших країн. Цзян — колишній генеральний секретар китайської компартії. Його звинувачують у геноциді та злочинах проти людяності стосовно прихильників Фалуньгун, що займаються мирною медитативною практикою, переслідування яких було розпочато 16 років тому.


За даними міжнародних правозахисників, за 16 років репресій, які тривають досі, мільйони невинних людей потрапили в тюрми і трудові табори за свою віру, більш як 100 000 зазнали тортур і стали інвалідами, тисячі були вбиті. В китайських лікарнях і госпіталях в результаті насильницького видаляння органів загинуло понад два мільйони послідовників Фалуньгун.

Такі дані разом із доказами містяться в заяві Всесвітньої Організації з розслідування переслідувань щодо Фалуньгун, опублікованому 20 червня 2015 на сайті організації: www.upholdjustice.org (англ.).
За оцінками експертів, нині прихильники Фалуньгун у Китаї є найчисельнішою групою в'язнів совісті в світі.

З кінця травня цього року китайські прихильники Фалуньгун почали масово подавати на Цзян Цземіня судові позови. 180 000 позовних заяв було зафіксовано на кінець вересня.

Звинувачення включають геноцид, тортури, вбивства і видаляння органів у в'язнів совісті для продажу пацієнтам з різних країн. Колишнього главу компартії також звинувачують у створенні особливої організації під назвою «Комітет 610». Вона була наділена необмеженими повноваженнями, щоб керувати репресіями щодо Фалуньгун та інших переслідуваних груп.

У травні 2015 влада Китаю ухвалила закон, що зобов'язує суди і прокуратури розглядати всі без винятку позови та заяви громадян. Відразу після цього в країні почалася масштабна хвиля подачі судових позовів на колишнього генсека Цзян Цземіня *. Позивачами виступили численні прихильники Фалуньгун, які зазнали репресій, та їхні родичі.

За 6 місяців до Верховної народної прокуратури і Верховного народного суду КНР було направлено понад 180 000 позовів. Кількість позивачів безупинно зростає.

Підтримка кримінальних позовів проти Цзян Цземіня за кордоном

Позови на Цзян Цземіня подані у всіх провінціях КНР, а також у Гонконзі та Макао. Крім того, колишнього генерального секретаря намагаються притягнути до кримінальної відповідальності в 27 країнах світу, включаючи Францію, Великобританію, США, Канаду і Південну Корею.

20 липня 2015, в річницю початку переслідувань у Китаї десятків мільйонів прихильників Фалуньгун, члени європейського парламенту д-р Корнелія Ернст, професор Клаус Бюхнер і Мерджа Кіллонен направили спільного листа до Верховної народної прокуратури Китаю, закликаючи Генерального прокурора притягнути до відповідальності Цзян Цземіня.
Свою підтримку висловили і депутати Швейцарії, члени парламенту Канади, члени Законодавчих зборів Гонконгу і Тайваню, а також міжнародні адвокати з прав людини.

У Гонконзі, Тайбеї, Сіднеї та найбільших містах США пройшли багатотисячні мітинги на підтримку позивачів, які долають величезний тиск від репресивної системи компартії Китаю і подають позовні заяви на колишнього генсека. Тисячі позивачів були затримані, у їхніх помешканнях були проведені обшуки і незаконні конфіскації майна.

Колишній держсекретар Канади Девід Кілгур, автор звіту про масове насильницьке видаляння органів у послідовників Фалуньгун, заявив: «Як колишній прокурор, можу сказати, що привести його [Цзян Цземіня] до правосуддя в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі — це мрія прокурора. І я впевнений, що знайдуться тисячі прокурорів по всьому світу, які з радістю зроблять це. І, можливо, багато прокурорів у Китаї зробили б це з радістю ... ».

Раніше, в 2009 році Національний Іспанський суд визнав законними звинувачення щодо п'яти високопоставлених партійних діячів КПК в геноциді і тортурах послідовників Фалуньгун. Серед обвинувачених — Цзян Цземінь і колишній глава служби безпеки КНР Ло Гань. В аналогічній справі в Аргентині 17 грудня 2009 судом був виписаний ордер на арешт Цзян Цземіня і Ло Ганя через Інтерпол.

Немає коментарів:

Дописати коментар