понеділок, 16 листопада 2015 р.

Зупинити продаж землі

Попри тривалу боротьбу за повернення до складу Житомирського національного агроекологічного університету (ЖНАУ) науково-дослідного господарства «Україна», триває процес підготовки його до продажу в грудні 2015 р. Народний депутат від партії «Воля»  Ірина Сусловазвернулася з депутатським зверненням до голови Фонду держмайна Ігоря Білоуса, де вимагає призупинити цей процес.


«Необхідність призупинення процесу продажу даного об’єкта зумовлена тим, що Житомирським національним агроекологічним університетом підготовлено позовну заяву до суду щодо усунення ДП «Україна» перешкод у користуванні земельною ділянкою площею 32,7 га, яка перебуває у постійному користуванні ЖНАУ. На цій земельній ділянці наразі знаходяться основні засоби ДП «Україна» у вигляді багаторічних насаджень», - зазначається в зверненні.

Університет також вимагає відшкодування збитків, заподіяних внаслідок встановлення обмежень щодо використання зазначеної земельної ділянки.  Крім того, керівництво вузу звернулося до Мінекології та природних ресурсів України щодо проведення незалежного аудиту діяльності ДП «Україна» у зв’язку з початком проведення процесу приватизації земель, які перебувають у державній власності.

«Минуло вже майже 2 роки від Революції Гідності, а злочинні оборудки продовжують діяти. Нам обіцяли, що це господарство, яке за рахунок реалізації корупційної схеми було незаконно відчужене попередньою владою, буде повернене до власності університету. Але  32 га землі вже давно «розподілили» і повертати, схоже, ніхто не збирається», - зазначила Ірина Суслова.

Вона нагадала, що з усіх аграрних університетів України (а їх понад 16),  лише  Житомирський агроекологічний університет не має на сьогодні науково-дослідної бази, де студенти повинні отримувати практичні знання.

Протягом  останніх 3 років з цією проблемою керівництво університету зверталось до всіх органів виконавчої влади. Лише  за останні півроку спрямовано 33 звернення. Безпосередньо депутат ВОЛІ Ірина Суслова спрямувала звернення до міністра АПК Павленка, міністра освіти та науки С.Квіта, генпрокурора Шокіна, прем’єр-міністра Яценюка, до Житомирської облради.

Наразі Ірина Суслова та викладачі і студенти університету покладають надію на керівництво Фонду держмайна, яке може призупинити процес  приватизації до закінчення судової справи.

Довідково:

Згідно з Постановою КМУ №127 від 23.02.2011 Державне підприємство «Навчально-дослідне господарство «Україна» Житомирського агроекологічного університету було включено  до переліку підприємств, які підлягають приватизації.  На сьогодні діяльність підприємства не відповідає статусу дослідного господарства, його частина орендується комерційною структурою, яка нераціонально та екологічно небезпечно використовує землі з метою власного збагачення. Конференцією трудового колективу університету (протокол № 5 від 28.11.2014 р.) схвалено рішення про повернення ДП «НДГ «Україна» до складу Житомирського національного агроекологічного університету у якості структурного підрозділу з окремими юридичними правами, на базі якого заплановано створити модельну базу органічного землеробства.

Прес-служба партії "Воля"

Немає коментарів:

Дописати коментар