пʼятницю, 7 листопада 2014 р.

Оцінки та пропозиції щодо діяльності Національної Платформи

     Ініціатива «Східного Партнерства» перебуває в дуже кризовому стані. Немає особливого сенсу аналізувати причини, які призвели до такого стану. Краще зосередитися на тому, як із такого стану виходити, якщо це можливо.
2.      Такий стан «Східного Партнерства» нерозривно пов’язаний із кризовим станом цілого Європейського Союзу. Криза в ЄС буде поглиблюватися, її вирішення буде зволитися до єдиного – централізації в рамках єврозони. Це також буде мати дуже сильний, негативний ефект на Ініціативу «Східного Партнерства» з  її подальшою маргіналізацією.

3.      Для Національної Платформи України, на наше переконання, головним та терміновим завданням повинно стати утворення міжнародної коаліції в рамках Громадянського Форуму  «Східного Партнерства» на захист України проти російської агресії.
4.      Другим завданням Національної Платформи України, на наше переконання, повинна бути розробка спільної стратегії на знищення диктаторських режимів у Біларусі та Азербайджані.
5.      Третім завданням Національної Платформи України, на нашу думку, повинно бути, спільно з грузинської Національною Платформою, вироблення термінових заходів щодо недопущення трансформації Грузії в сателіта Кремля, ознаки якої ми почали чітко спостерігати.
6.      Наступним завданням Національної Платформи України повинно стати максимальне залучення до механізмів та інструментів Спільної безпекової та зовнішньої політики ЄС. Хоча в даному контексті особливих надій плекати не варто.
7.      Наступним завданням Національної Платформи України повинно стати різка активізація в сфері енергетичної безпеки та співпраці.
8.      Наступним завданням Національної Платформи України повинно стати різка активізація в сфері транскордонного співробітництва в світлі нинішнього розвитку європейської та регіональної безпеки та стабільності.
9.      Черговим завданням Національної Платформи України повинно стати активізація в сфері регуляторної та торгівельної політики, інноваційного розвитку та функціонування банківського сектору в умовах трансформації банківського сектору ЄС та, передусім, єврозони.
1    Для реалізації цих ключових, на наш погляд, завдань, Національна Платформа України потребуватиме нового лідерства із новим баченням та новими підходами.
1     Нинішнє керівництво  Національної Платформи України, на моє переконання, повністю, тотально провалило свою діяльність. Головна відповідальність за цей крах лягає на керівника Олександра Сушка. Переконаний, що О. Сушко повинен був подати у відставку ще 21 листопада 2013 року після відмови Януковича та Азарова підписувати угоду про асоціацію.  Привівши Національну Платформу України до сучасного кризового стану не можна вважати за можливим перехід нинішнього керівництва, в першу чергу, О. Сушка на керівні посади до подібних структур, як мінімум на протязі відповідного періоду.
З повагою,
Олексій Коломієць,

Президент Центру європейських та трансатлантичних студій

Немає коментарів:

Дописати коментар