пʼятницю, 26 вересня 2014 р.

Всесвітній день моря

Це один з міжнародних днів у системі Організації Об’єднаних Націй. Відзначається з 1978 року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (ИМКО) в останній тиждень вересня.

Мета Всесвітнього дня моря привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Два найбільш важливі завдання - підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.


Близько 70% планети покрито водою. Біомаса всіх морських мешканців - від водоростей до блакитних китів - складає 90% біомаси всіх живих організмів планети. Існування більшості представників різних видів морської флори і фауни пов’язано з кораловими рифами.

За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Близько 21 мільйонів бареллей нафти щорічно виливається в моря й океани. Синтетичні відходи, що скидаються у великі водойми, є причиною загибелі мільйонів морських птахів і 100 000 морських ссавців на рік. Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води у великих водоймах планети піднявся на 10-25 см.

Не бережемо, що маємо

Азовське море, яке вважалося самим рибопродуктивним в світі через неконтрольований промисловий вилов, та забруднення промисловими стоками перетворюється на мертву водойму. Багато видів риб, зграї яких ще зовсім недавно були численні, сьогодні знаходяться в Червоній Книзі України як зникаючі. Для повноцінного вилову залишилися лише бички, тюлька та хамса в Керченській протоці, решта видів риб виловлюються в малій кількості. Осетрові пережили діназавров, а сучасне споживацьке ставлення до моря і собі пережити не змогли. Всі осетрові види стоять на межі зникнення.

Чорне море перестало бути перлиною. І сьогодні 95% всього вилову це чорноморська кілька (шпрот). Майже повністю зникли в уловах скумбрія, ставрида, сарган, катран.

Людині давно пора замислитися та припинити тільки споживацькі ставиться до природних ресурсів. Необхідно навчитися жити в гармонії з навколишнім світом. Цивілізовано, дбайливо ставиться до моря. Адже воно - живий організм! Простягніть руку захисту і допомоги морю і воно віддячить Вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар