суботу, 20 вересня 2014 р.

Пам’ятати заради майбутнього

18 вересня 2014 року в Полтаві за ініціативою Інституту політичної освіти розпочав діяльність семінар «Пам’ятати заради майбутнього». Даний семінар став продовженням семінару, що відбувся у Тернополі 13-15 вересня.
День розпочав головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані лекцією «Історична правда  - значення для сучасної України». Він зазначив: «Історія – це не справа, яку роблять історики»
Він розповів про політичні наслідки та недовершені справи революцій 2004 та 2014 року, а також зазначив, що українці доволі пасивні щодо вивчення історії власного міста, власної вулиці і навіть будинку. Він навів чітку статистику візуальних залишків комунізму  - пам’ятників Леніна, вулиць, названих іменами радянських героїв та відкрив цікаві залаштунки проекту «Великі Українці»  Слухачі його лекції зробили висновок, що ми повинні максимально вивчати історію України, не завжди позитивну та героїну, але справжню, а також усвідомлювати власну значимість у довершені розпочатих нашим поколінням історичних справ.
Для ознайомлення з історією міста Полтава організатори запросили до слова кандидата історичних наук, доцента Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Короленка Олександр Лахно. Під час його виступу всі активно обговорили історичні міфи про Полтаву, особистості Миколи Гоголя та Івана Котляревського, історичні місця Полтавщини.
Після обіду дискусію розпочала Габріеле Бауманн – керівник Представництва Фонду Кондрата Аденауера в Україні. Вона представила коротко діяльність їхнього фонду, який активно підтримує програми історичного навчання українців ще з 2007 року. Вона також представила Крістіана Дітріха – уповноваженого вільної держави Тюрингія з опрацювання диктатури соціалістичної та інших партій при ландтазі Тюригнії. Він був учасником революції у Східній Німеччині та учасником різних акцій протесту у Львові. П.Крістіан став одним з засновників архіву спротиву. Експерт розповів про цікаві оприлюднені записи свідків часу таборування, а також його злочинців, розповів про процес люстрації та судових справ у Німеччині. Дотичною до цієї стала і тема Андрія Когута – заступника директора Центру дослідження визвольного руху, керівник Електронного архіву визвольного руху «Про що розповідають архіви КГБ. Українська історія в документах радянських спецслужб».
Кожна з тем була дуже актуальною, адже молодь, що була учасником першого дня семінару задавала багато запитань та активно розпочинала полеміку.

В складі делегації з Тернопільщини є такі учасники: Ольга Попович, Вадим Явич (м.Тернопіль), Віталій Пастушенко (смт.Козова), Алла Соколовська, Олена Ковальчук, Юрій Юськів, Олена та Віктор Троханяки (Бережани).

Немає коментарів:

Дописати коментар