четвер, 26 листопада 2015 р.

Розблокувати реформу децентралізації

Верховна Рада повинна негайно ухвалити чотири законопроекти, які мають розблокувати роботу об’єднаних територіальних громад, які наразі не можуть нормально функціонувати.
Про це заявили народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев'янко та голови об’єднаних територіальних громад на брифінгу у Верховній Раді 26 листопада.

«Ми маємо на порядку денному три законопроекти (№3106, 2983 та 3490), які повинні розблокувати роботу об’єднаних громад», — заявив Дерев'янко. Він також просить включити до порядку денного законопроект №3510.
«Потрібно дати можливість повноцінно функціонувати громадам, які пішли на крок добровільного об'єднання», — підкреслив нардеп.
«Мова йде про більше ніж 1 млн 570 тисяч громадян України, які сьогодні за реформою децентралізації зробили цей перший мужній крок, і ми сьогодні просто зобов’язані розблокувати можливість цим громадам сьогодні працювати», — підкреслив Дерев'янко.
Голова Новоборівської селищної громади Житомирської області Григорій Рудюк заявив, що робота громад повністю заблокована.
«Ми, громади, які об'єдналися, повірили в краще майбутнє, в те що децентралізація неминуча і Україна стоїть на європейському шляху розвитку. І на виборах 25 жовтня 159 громад обрали своїх депутатів і селищних голів. Але пройшов місяць і ми не можемо розпочати свою роботу. Тому, що діюча законодавча база суперечить нашому існуванню», — заявив Рудюк.
Голова Парафіївської селищної громади Чернігівської області Валентина Карпенко заявила, що Парафіївська селищна рада найперша у Чернігівській області іще в квітні 2014 року прийняла рішення про участь у пілотному проекті по децентралізації.
«Ми, як територіальна громада, доклали багато зусиль і пройшли дуже складний процес об'єднання. Зараз на нас дивляться: якщо ми успішно будемо працювати, то це буде підтвердження того, що треба йти шляхом децентралізації. Якщо ж ми не зможемо працювати, люди не зможуть отримувати якісні послуги, навпаки погіршиться їхнє життя, то це буде негативний приклад, що не потрібно йти шляхом цієї реформи», — сказала вона.
Голова Підлозцівської сільської громади Микола Костюкевичзазначив: «У нас дуже великі проблеми з реєстрацією смертей та народжень. Ми не можемо працювати повноцінно. І тому ми просимо депутатів підтримати ці законопроекти». Нагадаємо, в Україні вже створено 159 нових об'єднаних територіальних громад, куди входять близько 1,5 мільйони мешканців.
Депутати від партії «ВОЛЯ» та голови громад вимагають від Верховної Ради прийняти такі законопроекти:
- №3106 (щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб та їх правонаступництво);
- №2983 (щодо механізму бюджетного фінансування на перехідний період);
- №3490 (щодо регулювання процедури складання проектів бюджетів ОТГ);
- №3510 (щодо розмежування земель на територіях об'єднаних територіальних громад).

Немає коментарів:

Дописати коментар