пʼятницю, 25 січня 2019 р.

"Іхтамнєти" розганяють демократичні протести в Судані

Офіційна Москва в черговий раз збрехала світовій спільноті про відсутність підконтрольних Міноборони РФ збройних підрозділів на території інших держав. 
У МЗС РФ назвали «фейком» матеріал авторитетного британського ЗМІ «The Times» про присутність у Судані російської «ПВК Вагнера», збройні підрозділи якої придушували демонстрації демократичної опозиції.

Наявні в СБ України матеріали свідчать, що у Судані з грудня 2017 року перебуває збройний контингент так званої «ПВК Вагнера» у постійному складі не менше трьохсот осіб.
Більшість з яких до цього брала участь у бойових діях на території України. Відповідно до російських нормативно-правових актів співробітники «ПВК Вагнера» «виконують розвідувально-оперативні завдання на території інших держав в інтересах МО РФ» та їхня діяльність є засекреченою.

Для конспірації вони діють під прикриттям приватних структур, які в свою чергу отримують надприбутки від державних оборонних замовлень. Саме за їх рахунок і здійснюється фінансування військових операцій МО РФ за кордоном. Зокрема у Судані для такого прикриття використовується ТОВ «М Інвест», яка входить до «бізнес-імперії» путінського фаворита Пригожина. 

Більше того, СБУ володіє доказами, що особовий склад та озброєння «ПВК Вагнера» доставляється до Судану та інших країн регіону авіацією Міністерства оборони РФ. Так, відповідно до договору № В218/04/119 від 30.07.2018 (загальна сума 56 млн російських рублів) між зазначеним вище ТОВ «М Інвест» та «223 льотним загоном» МО РФ, літаками Ту-154М (бортові номери RA-85041, RA-85155) за п’ять місяців 2018 року здійснено вісім рейсів з Москви (через російську авіабазу Хмеймім у сирійській Латакії) до столиці Судану Хартум. Уже з Хартума до інших країн Африки, де також присутні збройні підрозділи «ПВК Вагнера: Центральна африканська республіка та Лівія. 
Задіяна логістика дозволяє військовому командуванню РФ регулярно (кожні 2 місяці) проводити ротації особового складу «їхтамнетів» як у Сирії, так і в Африці. Фактично Судан використовується як перевалочна база для постачання зброї та особового складу до країн Африки, які Росія намагається використати у своїх геополітичних деструктивних інтересах. 

Як зазначив Голова СБУ Василь Грицак: «не залишається жодних сумнівів, що так звана «ПВК Вагнера» є гібридним проектом російської військової розвідки, підрозділи якого розганяють демократичні протести в Судані». Такі рішення Кремля можуть бути спрямовані тільки на підтримку режиму Омара аль-Башира, ордер на арешт якого Міжнародним кримінальним судом видано ще у 2009 році за звинуваченнями у геноциді цивільного населення. 

Василь Грицак вважає, що боротьба з російським агресором має тривати постійно, за всіма напрямками й до самої перемоги. Тому найближчим часом Служба безпеки України оприлюднить додаткові відомості про деталі злочинної діяльності «засекречених» російських підрозділів у Судані.

Немає коментарів:

Дописати коментар