середу, 30 січня 2019 р.

Росія небезпечна для ЄС

Євродепутатка з Латвії (фракція консервативної Європейської народної партії – ЄНП) авторка резолюції ЄС-Росія Сандра Калнієте в інтерв’ю DW розповіла про найжорсткішу доповідь про РФ. Її вступне зауваження звучало не зовсім дипломатично, проте правдиво: «Росія перетворюється з відповідального партнера Європейської спільноти на державу, небезпечну для своїх сусідів».
Сандра Калнієте повідомила, що після ухвалення першої доповіді щодо Росії у 2014 році ситуація не змінилася, а лише погіршилася. А метою нової резолюції є відобразити фактичну картину та спробувати знайти канали комунікації, які ще можна підтримувати чи просувати. Їх небагато. Загальний настрій у Європарламенті такий, що підхід став менш емоційним. З 2014 року, після анексії Криму та агресії у Східній Україні, за словами Калнієте, ставлення до Росії у Європарламенті в цілому змінилося, а саме – покращилося розуміння того, що відбувається, тоді як раніше частіше видавали бажане за дійсне.
Авторка резолюції наполягає, що Росія повинна бути відповідальним членом міжнародної спільноти, дотримуватися міжнародного права, вирішити питання Криму, імплементувати мінські домовленості, припинити втручатися гібридними й іншими засобами у справи країн ЄС – це і втручання у вибори, і промивання мізків, і фейкові новини. Але з іншого боку, С. Калнієте наголошує, що ЄС щиро хоче працювати з громадянським суспільством у Росії, захищати тих, чиї права порушують – чи це політв’язні, чи викрадені громадяни інших країн, а чи відомі лідери опозиції.
У доповіді автори закликають припинити дію угоди про партнерство та співпрацю між ЄС і Росією, яка діє з 1997 року, пояснюючи це тим, що в ній вже немає жодного сенсу, документ просто не виконує більше жодної практичної функції. А також наполягають зупинити будівництво проекту газопроводу «Північний потік-2». Адже є група країн, які дуже чітко розуміють політичне підґрунтя цього проекту і те, що «Північний потік-2» задумано для того, щоб нашкодити інтересам України та припинити транзит газу Україною. Економічної потреби в «Північному потоці-2» немає. Проект також небезпечний з екологічної точки зору.
На завершення інтерв’ю Сандра Калнієте зробила висновок, що резолюція ЄС-Росія оцінює не лише Росію. Вона радше адресована ЄС: що потрібно робити, щоб покращити себе.

Інтерв’ю DW: https://www.dw.com/ru/докладчик-по-рф-в-европарламенте-меняется-отношение-к-россии/a-47216930?maca=rus-facebook-dw&fbclid=IwAR3tpHdrxneX_OwmqRPrD-Oh4hoIvk35r6aawCIQsnajAKUawaOCdEasEjU
Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар