середу, 30 січня 2019 р.

Шукають донора дитині (поширений фейк)

Усі, хто пересилав такі повідомлення, не допомогли жодній дитині. Лише заспамили друзів.
Розбираємо фейк.
Трохи історії.
Вперше подібні повідомлення почали розсилати у Польщі у 2008 році (можливо, раніше). Тоді його розіслала група шахраїв. Дзвінки на номер, що був вказаний у повідомленні, коштували значно дорожче звичайного тарифу. Так, не всі дзвонили, але значна частина людей пересилали це повідомлення і певний відсоток таки дзвонив.
Історія за понад 10 років майже не змінилася: там все та ж дитина (10-12 місяців - залежно від країни і часу), онкологія, нема грошей і якісь Epuls i Onet погодилися допомогти. Деколи вказують групу крові, деколи - номер телефону. Все, що потрібно - просто переслати повідомлення. І 32 одиниці (рублі, гривні, злоті, гроші, центи) за певну кількість повідомлень ніби-то надійде на рахунок батькам. Ну і ще десь має з’явитися якась синя галочка - ну це так, щоб достовірніше було.
Не кожен може відірвати від себе свої кровно зароблені, але заспамити друзів - легко. Тим більше, блага мета - допомогти малюку.
А тепер по фактах:

👉Onet - це польський веб-портал.
👉Epulse - польська соціальна мережа, якої уже давно нема.
👉 В такий спосіб вони нікому не допомогали.
👉Подібні сервіси не можуть відслідкувати, які повідомлення і кому ви надсилаєте.
👉 Синя галочка не з’являється у вашому профілі після 5,10, 20, 50 і більше повідомлень. Синя галочка - це ознака верифікованого, підтвердженого профілю у соціальних мережах. Її можна побачити в аккаунтах користувачів, у яких велика кількість підписників і вони свого часу пройшли верифікацію.
👉Свого часу, це повідомлення також розсилали на електронні скриньки із лінком на вірус.

І ще кілька запитань, які варто поставити:
👉Що за дитина?
👉Звідки вона?
👉Хто і де її лікує?
👉Скільки грошей треба?

Власне, будь ласка, не ведіться на подібні лохотрони і не спамте друзів.

Немає коментарів:

Дописати коментар