вівторок, 29 вересня 2015 р.

Шіснадцятий рейд на фронт групи «Схід та Захід єдині» рушив ! Буквально слідом наступний !


Не зважаючи на перипетії політичного життя України, складнощі економічної ситуації в державі волонтерська група «Схід та Захід єдині» спромоглася в найкоротші терміни підготувати два рейди, 28 вересня стартував шістнадцятий, слідом наступний.

У понеділок 28 вересня 2015 року волонтерська група "Схід та Захід єдині" біля торгового центру "Подоляни" у місті Тернополі здійснила початок завантаження волонтерської допомоги чергового рейду на фронт. Завантаження відбувалось у Тернополі та Шумську. Загальна вага  30 тонн. Подробиці з фронту згодом. Керівник рейду з Тернопілля Василь Конько. Шумщина Володимир Каніщев. Донбас та зона "АТО" Едуард Хатмуллін. Інформаційний супровід Ігор Крочак.
Я вже неодноразово писав що завдяки бойовому та військовому досвіду наших координаторів Василя Конька (логістика в Західній Україні і бойові марші на передовій), Едуарда Хатмулліна (логістика в зоні АТО і бойові марші на передовій), Володимира Каніщева (спец.логістика заготівлі особливих харчових видів волонтерського постачання на Шумщині  та півночі Тернопілля та марші в зону АТО) група вийшла в розряді ефективності на нові рівні. Звичайно що досвід наших координаторів і загальний успіх опирається на власне їхні потужні вміння та знання, і вклад кожного члена групи. По іншому і не могло бути, люди що зрозуміли механізми комунікацій постачання військ на театрі бойових дій та палко люблять свою Батьківщину рано чи пізно виходять на такий рівень, що безумовно вищий за той, який все ще, спостерігається в слабо-реформованій (аби не сказати майже не реформованій) державній тиловій військовій системі.










































Тепер власне про сам шістнадцятий рейд (довідку про маркування рейдів читай нижче) та вантаж. Завдяки роботі що проведена була по багатьом населеним пунктам Тернопілля Василем Конько, (читай замітки про підготовку до рейдів), ми отримали мережеву сітку логістики яка значно ефективніша за централізовані склади на теренах збору в середніх та більших урбаністичних центрах, оскільки дає змогу опанувати ширшу територію з більшою кількістю доброчинців та помічників. А звідси і обсяг допомоги. Наприклад  до нас долучились багато людей, деякі з них приєдналися до групи, інші аналізуючи нашу діяльність неодноразово надають нам волонтерську допомогу. Так військовий пенсіонер, офіцер та волонтер групи з самих початків, Микола Дерецький в чергове допоміг продуктами харчування, теплими речами та придбанні 30-ти пар тактичного взуття («берци» вже осіннього зразка). Герой України директор товариства «Україна» у селі Скорики Підволочиського району Олег Крижовачук надав три тонни борошна. П’ять тонн яблук що ми відправили на фронт у цьому рейді стали можливі завдяки допомозі Героя України Петра Гадза та підприємців з Скали-Подільської Богдана Скромного і Володимира Жирука.  Петро Христинич передав сто ящиків свіжевипеченого хліба зі своєї пекарні у Озерній, загалом вага хліба за старожитніми галицькими рецептами більше тонни (одна хлібина тягне на три кілограми). Ігор Вонс окрім чаю, кави, томатної пасти та речей побутової гігієни (мило, крем до гоління і ін.) надав ще 400 літрів дизельного палива на рейд, Василь Чубак керівник ТРЦ «Подоляни» тисячу пар шкарпеток. Наша давня приятелька та волонтер Світлана Гоч пів тонни картоплі. Від громад сіл Мильне та Бліх  напередодні (читай матеріал за суботу 26 вересня) Василь Конько отримав півтори тонни картоплі, представники групи- там на Зборівщині, Володимир Барановський та Оксана Шевчук.
Тепер про Шумськ, наші побратими з Володимиром Каніщевим на чолі підготували дві тонни тушкованого м’яса (спец.логістика заготівлі особливих харчових видів волонтерського постачання- славнозвісна «Тушонка Козацька»), картоплі і овочів 14-ть тонн, це частинка урожаю з фермерських господарств братів Янюків («Беріжок») та Івашенюків. Навіть допомога теплими речами від «ЧервоногоХреста» з Європи знайшлася у Шумську.





























































Звичайно що у вантажі рейду є ще багато речей що так потрібні на передовій. Окрім згаданих вище 30-ти пар тактичного взуття, 30-ть комплектів військової форми (куртка, штани, кепі), 50-ть пар чобіт по типу «мисливських болотних» захисного зеленого кольору (між іншим вкрай необхідна річ на осінніх позиціях військ), маскувальні сітки на бронетехніку, пічки «буржуйки» (холоди не за горами), українські національні прапори та багато іншого. Усе це стало можливе завдяки фінансовій допомозі наших постійних активних доброчинців (читай текст про благодійників групи за попередні рейди ). А ще при відряджені рейду наші нові друзі Володимир Чугаєвський з Борщова та Ярослав Брилінський з Озерної довезли допомогу зібрану на своїх теренах аж у Тернопіль. Добра справа душевний порив, так тернополянка Галина Жук виготовила сто брелків оберегів бійцям в національних та патріотичних жовто-блакитних та червоно-чорних барвах. Коли ми з Василем Конько приїхали у Шумськ на довантаження наші добрі знайомі вчителі школи і діти що зібрались на автовокзалі міста для зустрічі своїх земляків бійців АТО, що от-от мали прибути додому радо привітали і нас. Серед зустрічаючих ми навіть зустріли колишнього нашого «підопічного» демобілізованого мінометника 24-ї ОМБР, а пізніше 54-ї ОМБР
Олександра Боценюка. Він дякував за волонтерську допомогу від групи «Схід та Захід єдині» його підрозділу у Новотошківківці, Кримському, в районах 25, 29,31, і інших блок-постів в зиму 2014-2015 років. А інший демобілізований  колишній бойовий гірський піхотинець 128-ї бригади а зараз волонтер Максим Михно з села Рахманів що на Шумщині поїхав навіть в екіпажі нашої «фури» з водієм Василем Рогозою помічником.
У Тернополі вантаж і волонтерів поблагословили священники, отці Михаїл Бугай і Сергій Росіцький, а в Шумську отець Миколай (Бабій) УПЦ КП. До слова отець Миколай з Шумського храму Преображення Господнього є окрім того неабияким волонтером, на рівні з усіма вантажить будь яку допомогу.
Отаке то братство військовиків та волонтерів…
А на Донбасі Едуард Хатмуллін з властивою йому ретельністю підготував маршрути пересування і доставлення вантажів за замовленням підрозділів до передових опорних пунктів та блок-постів наших військ. Інформацію про бойові марші командирів наших екіпажів Едуарда Хатмулліна, Василя Конька, Володимира Авдєєва чекайте незабаром.
Ігор Крочак, прес-секретар і координатор волонтерської групи громадської організації "Схід та Захід єдині" із співпраці з засобами масової інформації (фото автора)

28 вересня 2015 року

Довідково про маркування рейдів:

За загальним маркуванням волонтерської групи «Схід та Захід єдині» це мав би бути рейд № 14, але було два рейди з маркуванням № 9 і № 9а тому нумерацію 13 ми упускаємо, (читай попередні репортажі), та за маркуванням від січня-лютого 2015 року було ще два рейди які йшли прямо на позиції у Старабільськ, підготовчий центр військ у Київ і інші місця, а не на нашу базу в Костянтинівці. Підготовлені вони групою «Схід та Захід єдині» і громадським формуванням Шумщини «Каскад». Отож загальне маркування, рейду 28 вересня, враховуючи ці дві «фури» є рейд № 16. Це не враховуючи тих 36 бусів Василя Конька з Тернопілля і 20-ти бусів шумських хлопців що були відправлені на фронт у перші місяці війни 2014 року. Загалом пізніше при підготовці аналітичного видання про волонтерський рух російсько-української війни на Донбасі ми точно порахуємо усю військову статистику постачання здійснену волонтерами нашої групи.


P.S. У військовій історії є багато прикладів як вдалого так і не дуже постачання військ усім необхідним на комунікаціях, від цього постачання залежали як доля окремих операцій так і цілих кампаній ( Друга світова німецький експедиційний Африканський корпус Ервіна Роммеля в Північній Африці; «Велика армія» Наполеона Бонапарта на зимових комунікаціях між Смоленськом і Москвою у  війні 1812 року), українським державним військовим мужам давно потрібно зробити висновок що значить українське волонтерство як явище у російсько-українській війні на Донбасі 2014-2015 років, і всіляко допомагати йому в роботі. На превеликий жаль цілеспрямованої повноти цієї допомоги ми поки що не відчуваємо…

Немає коментарів:

Дописати коментар