четвер, 14 травня 2015 р.

95-та річниця від дня народження Слави Стецько


                         



З нагоди 95-тої річниці від дня народження Слави Стецько – уродженки нашого краю, відомої української політичної та громадської діячки, у Тернополі біля меморіальної дошки пам’яті відбулось символічне віче.


Слава Стецько була головою Організації українських націоналістів, головою Антибільшовицького блоку народів та засновницею Конгресу українських націоналістів.

Прийшли люди, які були знайомі з жінкою, а також міська влада. Вшанували її  пам’ять покладанням квітів до меморіальної дошки. Також читали вірші, присвяченні Славі Стецько, співали патріотичні пісні.





«Усе своє життя вона відала боротьбі за здобуття самостійної соборної держави. Разом із чоловіком вони були змушенні постійно мігрувати. Все своє життя відала служінню українській нації, боролася за здобуття незалежності. Мені пощастило декілька років працювати з Славою Стецько. Це людина великого розуму і мудрості. Вона виносила всі випробовування, які траплялися у її житті, намагалася долати їх з гумором», – розповідає голова Тернопільської обласної  організації конгресу українських націоналістів Володимир Ткач.

Заходи по вшануванню Слави Стецько проходять по всій Україні, а також за межами нашої держави. Головний відбудеться сьогодні в Києві. Покажуть документальний фільм, а також діятиме виставка світлин її життєвого шляху. Згодом її обіцяють передати у Тернопіль.

Колишній політв’язень Ігор Олещук був особисто знайомий з пані Стецько. Розповідає, що вона зробила великий внесок у здобуття незалежності нашої країни: «Вона ще молодою пройшла вишкіл у лавах ОУН, а коли потрапила в 44-му році на еміграцію, дуже багато допомагала Ярославові Стецько. Вони об’їздили весь світ, говорили із представниками багатьох держав, дуже багато чим допомогли українській державі, щоб повалити комуністичний режим».

Невдовзі за участю міської влади в залі офісу Конгресу українських націоналістів буде відкрита кімната-музей пам’яті Слави Стецько. ( за повідомленням http://ternopil.te.ua/pamyat-slavy-stetsko-vshanuvaly-pokladannyam-kvitiv-u-ternopoli/)

Фото Крочака Ігоря

Немає коментарів:

Дописати коментар