вівторок, 13 жовтня 2015 р.

«Газова революція» котиться Галичиною

Стартувала всеукраїнська прем’єра документального проекту Студії медіа-проектів «Вартові демократії»/TIME PRODUCTION Studio «Газова революція чи Сланцевий цугцванг?» в Тернополі, де 9 жовтня об 11.00 в актовому залі ТНЕУ відбувся показ фільму і дискусія. Того ж дня о 17.00 стрічку побачили і в Гусятині у приміщенні районного будинку культури.

У неділю, 11 жовтня, о 13.00 зустріч із відомим українським кінодокументалістом Ігорем Чайкою відбулася  у кінолекторії Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» 

 А вже 12 жовтня презентаційну естафету підхопив Івано-Франківськ.
Проект під промовистою назвою «Газова революція. Усвідомлений вибір» мав на меті знімання документального фільму, який висвітлює питання видобутку нетрадиційних вуглеводнів. Фільмування відбувалося у США та Україні. Партнерами проекту виступили Бюро підтримки медіа-проектів Державного департаменту США за сприяння Посольства США в Україні, а також проект «Український інститут газу нетрадиційних джерел». Знімальна група вже отримала попередні домовленості з Першим національним та телеканалом ZIK щодо показу фільму та проведення дискусії у студії після перегляду.
На прем’єрі стрічки глядачі отримали нагоду не тільки побачити ексклюзивні кадри, відзняті у США, що не увійшли до фільму, а й довідалися про переваги, застороги та «підводні камені», пов’язані з видобутком сланцевого газу в цій країні. Своїм фільмом режисер Ігор Чайка, окрім того, що намагається висвітлити актуальні українські реалії, ще й прокладає певну межу між міфами і наявним станом речей, що існують в українському інформаційному просторі щодо видобутку нетрадиційного природного газу, демонструючи конкретні переваги для національної та регіональної економіки, рівня та якості життя місцевих громад.
«Документальний фільм, виготовлений студією медіа-проектів «Вартові демократії», подає огляд кращих практик співпраці видобувних компаній (на прикладі проектів із видобутку нетрадиційного газу компанії Шелл в Україні та США) із урядом та громадами, дружньому ставленню до довкілля і допомозі у розв’язанні місцевих соціально-економічних проблем. Коментарі у фільмі надають відомі експерти, такі які, зокрема, Грем Тайлі, голова компанії Шелл в Україні та Михайло Гончар, керівник Київського енергетичного клубу Q-Club. Ми пропонуємо українцям замислитися, чи зможе цей досвід щось дати нашим громадам? Чи українське село виграє від подібного видобутку, чи навчиться розвиватися по-новому? Скільки вартує місцевий газ і чи забезпечує він енергетичну незалежність? Чому в США відбулась справжня газова революція і чи готова до неї Україна?», – пояснив Ігор Чайка, який резюмує, що говорити про усвідомлений вибір наразі зарано. Тому для означення наявної ситуації режисер чесно застосував термін «цугцванг». Це німецьке слово означає спонукання до ходу в шаховій грі (за цугцвангу катма корисних чи нейтральних ходів, будь яке пересування фігур чи бездіяльність призводить лише до погіршення ситуації).
Партнером показу у Тернополі фільму «Газова революція чи Сланцевий цугцванг?» виступили Інформаційні центри Майдан Моніторинг та Товтри, а також юридичний факультет ТНЕУ, у Львові - громадська організація Центр правових і політичних досліджень «СІМ» а у Івано_Франківську Університет Нафти та газу

Наступним місцем презентації фільму після Галичини стане Слобожанщина, ще 15 жовтня стрічку демонструватимуть у програмі міжнародного форуму «АгроПорт-2015», що відбудеться у Харкові.

Немає коментарів:

Дописати коментар