середу, 19 серпня 2015 р.

Черкашин проти Сороса

Вчора Володимир Ханас, можливо сам не розуміючи того, підняв важливе питання.
Відповідальність чиновників за використання коштів, розпорядження якими їм доручила громада, є наріжним каменем у побудові прозорих, а найголовніше законних відносин між владою та громадянами. Раціональне використання бюджетних ресурсів та ефективне управління ввіреними об’єктами комунального господарства й інфраструктури – все це завдання посадовців муніципалітету, за виконання яких ми власне і платимо їм зарплатню.

Якщо муніципали якісно виконують свою роботу, то логічно, що приховувати від громади їм немає чого. Кожна їх аргументована відповідь щодо використання коштів, додаватиме їм «плюсів». Кожна відповідь буде «рекламою» їх таланту управлінця і господарника. Зрештою, для того щоб надавати відповіді на запити громади їх і поставлено «до руля».
З іншого боку, якщо чиновники з якихось причин намагаються ухилитися від відповіді на запитання про обставини використання коштів, то очевидно, що або вони використовують їх не ефективно, або посадовці вчинили певні зловживання. Бо ж які інші можна знайти причини для їх відмови від такої ефективної реклами своїх успіхів в управлінні містом, особливо напередодні виборів?
Схема проста і зрозуміла. Не «накосячив» – прозвітувався, отримав схвалення і підтримку громади. Не звітуєшся – значить «накосячив».
А що ж відбувається на ділі? Начальник патронатного відділу Тернопільської міської ради Максим Черкашин замість того щоб виконати роботу за яку йому тернополяни платять зарплатню, а саме посприяти Володимиру Ханасу в отримані відповіді на його запитання, намагається «очорнити» його, звинувативши громадського діяча в упередженості. Молодий чиновник ілюструє повну відсутність поваги до тернополянина Ханаса, який по суті є його роботодавцем. Замість того щоб роз’яснити обставини впровадження у школах системи Smarsy, він «переводить стрілки» на те, хто фінансує громадську діяльність Ханаса. Зауважу, він закидає В.Ханасу докори щодо отримання 80 000 грн. гранту фонду «Відродження». Вдумайтесь тільки, не хабара чи відкату, а гранту! Гранту, який спрямований на сприяння прозорості влади, кожна копійка якого публічно звітується, на відміну від видатків на створення Smarsy. Якщо коротко «перекласти» слова Черкашина на побутову мову, то це звучатиме десь так: «А нащо вам знати де бере і куди тратить гроші міська рада? Краще запитайте в Ханаса звідки він бере гроші сам». Запитати звісно можна, але ж Ханас не міська рада, і тратить він гроші міжнародної організації, а не тернополян, та й ясності в піднятому Ханасом питанні це не додасть.
Ситуація складається абсурдною: тернополянин Ханас платить податки з яких, в свою чергу, виплачується зарплата Черкашину для того щоб останній звинувачував Ханаса в упередженості, бо Ханас вимагає від Черкашина і його колег чесно виконувати свої обов’язки.
Погодьтесь, обґрунтовано виникають сумніви щодо чесності та прозорості Черкашина і його керівників. Зрештою, особисто в мене поведінка цього чиновника викликає сумніви з приводу його адекватності.
Не кажучи вже про хамовиту позицію, пропоную лише вдуматися у аргументи цього «висококваліфікованого» спеціаліста. Цитую Максима Черкашина: «Питання лише в об’єктивності такого контролю. І тут постає питання мотивації «контролерів». В Тернополі їх мотивували 80 000 гривнями, і система Smarsy перетворилась на бездумне витрачання коштів та садо-мазо лобізм )) Робіть висновки.»
Як він і просив, роблю висновок. А висновок такий, що молодий чоловік щиро вірить у те, що іноземний мільярдер Джордж Сорос вирішив скомпрометувати муніципалітет одного із містечок України і навіть не пошкодував виділити на це 80 тисяч гривень. І так ще й трапилося, що серед усіх міст іноземний філантроп обрав для цієї мети саме Тернопіль і проект Smarsy! Вам не здається шо тут «попахує» конспірологією і параноєю? Чи це саме ті риси, які обов’язково мають бути притаманними начальнику патронатного відділу?
Мене ніколи раніше не цікавила ця Smarsy, мені на неї «байдуже», але я хочу щоб у моєму місті були прозорі і законні відносини між громадянами і владою. Я хочу щоб у муніципалітеті працювали чесні і відкриті до громадян посадовці, які відпрацьовують зарплату, а не «відмазують» своїх шефів. А ще я хочу щоб вони були адекватними і не звинувачували у своїх прорахунках масонів, інопланетян чи тіньовий світовий уряд.
P.s.
Ніколи не був особисто знайомим з Володимиром Ханасом, ба навіть був «репресований» ним у соціальних мережах, але оскільки його діяльність викликає в міській раді таку бурхливу реакцію, то переконаний, що він досить таки не поганий чолов’яга

Немає коментарів:

Дописати коментар