пʼятницю, 30 серпня 2019 р.

Відкриття виставки «Іловайськ 2014» у Одесі

В Одесі  у Військово-історичному музеї до Дня вшанування Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України – відбулося відкриття фотовиставки «Іловайськ-2014». На 60 світлинах 4-х фотокореспондентів: Олександра Глядєлова, Маркіяна Лисейка, Максима Дондюка, Максима Левіна, задокументовані події Іловайського «котла» у серпні 2014 року.


 Розповідали про пережите та коментували фото, одесити - учасники АТО  і безпосередні свідки тих подій: майор Андрій Кашуба, Ганна Ільющенкова, Олександр Шкуренко, полковник Михайло Вершигора, капітан медичної служби Анатолій Садовник і інші.



Відкрив виставку вступним словом  начальник відділу Міністерства у справах ветеранів в Одеській області Микола Сторожук:
-          Ми дякуємо усім хто нас підтримав, пам'ять про героїв це пам'ять совісті, сьогодні з цих світлин до вас промовляє історія нашої новітньої боротьби за Незалежність. Хотів би зазначити, що на одному з стендів експозиції є передрук інтерв’ю, тоді у 2014 році полковника Ігоря Палагнюка, він керував евакуацією поранених і визволяв полонених після Іловайська. Разом з Михайлом Вершигорою у надскладних умовах вів перемовини з представниками російського агресора замаскованими під сепаратистські силові структури Донбасу, їм навіть погрожували розстрілом за те що вони вивозять не тільки військовослужбовців ЗС України , а і воїнів «добробатів», та вони зробили справу евакуації. Зараз Ігор Палагнюк генерал-майор і очолює війська оперативного командування «Південь», отож наш командувач бойовий офіцер.  Він сьогодні перебуває на вшануванні Дня пам’яті захисників у столиці нашої держави місті Києві, - а так - я впевнений був би разом з нами на відкритті виставки у Одесі.



















Колишній заступник начальника розвідки ОК «Південь» Михайло Вершигора зазначив, що дуже важкі були дні. Коли наглий агресор вдавався до безпрецедентних засобів психологічного тиску під час перемовин, погрози розстрілу це тільки прелюдія до його дій, на одному з блок постів вони спробували імітувати погрози розстрілу перемовників. Та обов’язок  офіцерів був надважливим, допомогти пораненим і тим хто потрапив у полон після трагедії під Іловайськом -  ми витримали все і виконали завдання…


Що ж до самих світлин виставки – то їх краще оглянути самому, експозиція у Одеському Військово-історичному музеї триватиме ще тиждень.

Немає коментарів:

Дописати коментар