четвер, 5 квітня 2018 р.

УКРОПівці проводили майстер-класи на Тернопіллі

УКРОП Тернопільщини організував для діток краю великодні майстер-класи.
Перед великодніми святами активісти партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» разом із тернопільською майстринею-писанкаркою Наталею Гордій провели у п’яти районах Тернопільщини майстер-класи «Писанка дітям», до яких долучилося чимало школярів.

Акція «Писанка дітям» відбулася протягом 22-29 березня в навчальних закладах шести населених пунктів Тернопільської області: містах Тернопіль, Почаїв, Теребовля, Хоростків та селах Велесень, Ридомиль. До передвеликодніх майстер-класів долучилася як малеча з початкових класів, так і старші школярі, вчителі й навіть батьки учнів. За словами очільниці тернопільської опозиції, активістки Юлії Мамчак, заходи, в яких, крім учнів, також могли брати участь охочі, в середньому тривали від двох до чотирьох годин.
«У кожному з районів, де ми проводили майстер-класи, було чимало талановитих діток, яким поступово вдавалося освоювати техніку писанкарства. Приємно здивували дітлахи, які вперше тримали в руках писачки, адже вони горіли бажанням навчитись писати досить важкі узори», – повідомила укропівка.
Майстриня Наталія детально розповідала діткам, яким чином ті мають знежирювати яйця та в якій послідовності треба наносити фарби, підбирати кольори. Дізналися дітки й історію про зародження писанки, її самобутність та значення символіки певних узорів й барв.
«Крім традиційної писанки, ми також малювали з учнями крапанку та лемківську писанку, яка є візитівкою нашого краю. Доки наші найменші гості освоювали мистецтво крапанки, старші учасники майстер-класів обирали орнаменти для майбутньої писанки».
Укропівці разом із дітками, батьками та вчителями розписували повні яйця. Адже видуті писанки мають тільки оболонку, а вміст в них відсутній. Натомість повні писанки зберігають міцність яйця, цементуючи його зсередини. До того ж діткам зручніше було тримати в руках повне яєчко, адже видуті писанки могли розсипались в руках.
Майстриня Наталія намагалась донести школярам Тернопільщини, що кожна писанка – це дарунок від Бога, тому створюється вона з особливим настроєм.
«Під час майстер-класу ми ознайомлювали дітей із видами традиційних орнаментів, які уособлюють великодні побажання предків, їхні звернення та прохання. Ми розповідали і те, як нанесені на поверхню яйця малюнки можуть вплинути на здійснення особистих мрій. Вірування предків твердять: «Що людина прагне здійснити, те вона й малює на писанці».
Наприклад, якщо ти прагнеш мати житло – виводиш на яйці будиночок, якщо не маєш пари – вимальовуєш дівчину й хлопця, які тримаються за руки, а коли хочеться достатку – малюєш колосок. Відповідно, свої мрії діти та дорослі теж мали можливість відтворити на писанках», – розповіла активістка.
Після майстер-класів діток чекали солодкі пригощання та подаруночки.

Немає коментарів:

Дописати коментар