пʼятницю, 9 вересня 2016 р.

Наукові читання в Бережанах...


(до 100 - річчя боїв на Лисоні, вересень 2016 року)

8 вересня 2016 року у Бережанах пройшли наукові читання "Події Першої світової війни та доля історико - мистецької спадщини Тернопілля". Захід пройшов у конференцзалі Бережанського агротехнічного інституту.
Організатором наукових читань виступив Державний історико-архітектурний заповідник у місті Бережанах (ДІАЗ у м. Бережанах).


Прозвучали доповіді: "Перша світова війна: бережанський аспект" наукового співробітника науково - дослідного відділу ДІАЗ у м. Бережанах Олени Лугової, "Галичина в роки Першої світової війни періоду російської окупації (на прикладі Бережанського повіту)" кандидата історичних наук Олександри Троханяк з Бережанського агротехнічного інституту, "Особливості тактики і озброєння Російської імператоської армії та Імператорської та Королівської армії Двоєдиної Австро - Угорської монархії періоду Першої світової війни" і "Феномен добровольчого руху УСС через призму сучасних особливостей російсько-української війни на Донбасі" історика, магістра, головного спеціаліста державного архіву Тернопільської області та волонтера ГО «Схід та Захід єдині» Ігоря Крочака. Заключне слово подяки учасникам читань виголосив завідувач відділом з виховної роботи та студентських справ Бережанського агротехнічного інституту о. Володимир Зайчук (УПЦ КП).

































Користуючись нагодою інформаційного повідомлення висловлюю особисту подяку вченому секретарю ДІАЗ у м. Бережанах Надії Волинець та завідувачу науково - дослідним відділом ДІАЗ у м. Бережанах Володимиру Парацію за запрошення. Також користуючись нагодою висвітлення тематики наукових читань ставлю до інформаційного повідомлення копії своїх пастельних і графічних робіт на яких зображена архітектурна спадщина міста Бережани періоду Першої світової війни які я виконав ще у 2011-2012 роках, а також світлини зроблені мною на реконструкції "піхотного бою 1916 року" на минулому тижні під горою Лисоня та фотографії архітектури прекрасних Бережан.


























































Наукові читання з означеної тематики вважаю потрібним ділом для розвитку кругозору українського студентства і поступу української ідеї.


Ігор Крочак, військовий - історик і волонтер


(фото автора)


9 вересня 2016 року


1 коментар: