вівторок, 30 липня 2019 р.

Систематизація бойового досвіду командирів ЗСУ

Ще у пізньому середньовіччі на межі війн нового часу визначились аксіоми підготовки військ до війни...
"БОЙОВИЙ ВИШКІЛ ВОЙСКА ПАНЦЕРОВОГО, ПІКІНЕРНОГО І КОМОННОГО І ВСЕ ЩО ПОВ'ЯЗАНО З ЦИМ - ЦЕ Є ТЕ, ЗАРАДИ ЧОГО ДІЄ РЕГІМЕНТАР, ПЕРЕМОГА БУДЕ ЗАБЕЗПЕЧЕНА ЯКЩО ДО ПОХОДУ ВОЙСКО ВИШКОЛЮВАЛОСЬ..."
( З трактату "Впоряд воєнного діла" одного з учнів великого полководця Великого князівства Литовського князя Констянтина Івановича Острозького (гербу "Огоньчик") українця з походження, переможця московської раті в битві під Оршею у 1514 році.
Учня цього, майбутнього Великого гетьмана Коронного Королівства Польського, звали рицар Ян Амор з Тарнува (Ян Амор Тарновський (гербу Леліва), він же і засновник Тернополя). 

Саме Констянтин Острожський умів запримічати талановитих командирів як серед української войскової шляхти так і серед польської родовитої. Для нього основними були не маєстат і родовитість, а здібності командира регіменту (полку, хоругви, сотні тощо) до виконання своїх обовязків...

Повертаючись до сьогодення хочу зазначити, серед українських комбатів піхотних, танкових батальйонів і командирів дивізіонів артилерії чимало справжніх офіцерів з бойовим досвідом, нещодавно на Зборі що проходив в ОК "Південь" під керівництвом Командувача генерал-майора Ігора Палагнюка мав можливість з багатьма познайомитись...

У нашої армії є майбутнє... Якщо на те буде політична воля...

Жодна європейська армія натівської країни не воювала так довго з армією РФ, однією з потужних армій світу... Ми змогли протистояти їй, і зможемо надалі якщо нам будуть допомагати і, - не будуть заважати...

А тепер власне до навчального змісту самого Збору, що проходив на одному з полігонів півдня України.

Етап перший
НА ПОЛІГОНІ ПІВДНЯ УКРАЇНИ ПРОЙШОВ НАВЧАЛЬНИЙ ЗБІР З КОМАНДИРАМИ БАТАЛЬЙОНІВ (ДИВІЗІОНІВ) ТА ЇХ ЗАСТУПНИКАМИ ВІЙСЬК ОК «ПІВДЕНЬ»

Збір проходив під керівництвом Командувача військ оперативного командування «Південь» СВ ЗС України генерал-майора Ігоря Палагнюка і тривав кілька днів.
Даний збір був покликаний більш глибоко систематизувати той бойовий досвід командирів та їх заступників, що прибули на захід, адже переважна більшість з них - це люди що мають неоціненний управлінський потенціал загартований в зоні бойових дій неоголошеної Україні війни. Адже поспіль, ми п'ятий рік ведемо війну з агресором, що вміло маскується за змішаною комплектацією військ в зоні проведення АТО/ООС і видає потуги та  роботу своїх військових спеціалістів, з регулярої армії РФ, за напрацювання місцевих формувань. Тих - хто протистоїть нашій армії у її справедливому відстоюванні суверенітету та державної цілісності України.
       Командувач військ ОК «Південь» генерал-майор Ігор Палагнюк так і зазначив у вступному слові перед теоретичними лекціями присутнім у залі командирам:
-          У вас великий досвід бойових дій з російським агресором, і тому цей збір для того щоб ви поділились цим досвідом, один з одним, цими своїми здобутками та напрацюваннями. Взаємний обмін досвідом завжди був особливо цінним, бо це акумулює знання багатьох, і пізніше у своїх частинах ви поширите його далі на заняттях, на ваших підлеглих. Це дасть змогу нам стати, ще більш професійними у виконанні своїх обов'язків. У 2014 році з початком бойових дій у військах мало хто знав як по сучасному правильно організовувати евакуацію пораненого з поля бою, а зараз завдяки власному досвіду, нових методик ми уміємо багато і це треба розвивати, і це стосується не тільки тактичної медицини.
Тематика під якою проводиться збір дозволить командирам пізніше вдосконалити тактику застосування механізованих (мотопіхотних), танкових підрозділів, підрозділів родів військ при веденні активних форм оборонного бою в активній обороні чи при переході згодом в контратаки і контрнаступ. Окрім цього на зборі, в процесі лекцій, круглих столів було проведено аналіз ведення бойових дій під час проведення операції обєднаних cил. Також в процесі збору визначились шляхи та форма  засвоєння бойового досвіду у військах ОК  під час підготовки частин та підрозділів до виконання завдань за призначенням в зоні проведення ООС.












Етап другий
ПРОДОВЖЕНО НАВЧАЛЬНИЙ ЗБІР З КОМАНДИРАМИ БАТАЛЬЙОНІВ (ДИВІЗІОНІВ) ТА ЇХ ЗАСТУПНИКАМИ

Незважаючи на спеку командири батальйонів (дивізіонів) та їх заступники продовжили практичну фазу навчального збору що нещодавно розпочався в ОК «Південь».
В «полі» переведено, заняття за темами: тактики оборонного бою, порядку організації інженерного забезпечення взводних, ротних опорних пунктів та батальйонного району оборони. Комбати заслухали теоретичні викладки з організації розвідки на тактичному, та бригадному рівнях, організації протиповітряної оборони в батальйоні під час ведення як оборонного так і наступального боїв, організації системи зв'язку батальйону та його пунктів управління, від КСП батальйону і до низової ланки. Артилерійські командири відпрацювали тематику що стосується їхнього роду військ, як то: вибір та обладнання вогневих позицій розташування артилерії батальйону на місцевості та управління вогнем артилерії в бою і інші. Офіцерам-командирам та їх заступникам було продемонстровано практичні напрацювання евакуації поранених з поля бою та надання їм першої медичної та лікарської допомоги, розгортання збірного пункту пошкоджених машин і організації технічного забезпечення, а також учасникам збору продемонстрували бойові костюми що незабаром мають надійти у війська: снайперський, танковий (вогнетривкий) та бойове спорядження індивідуальних засобів захисту та ремінно-плечових систем (РПС) для механізованих (мотопіхотних) підрозділів.
Нагадаємо що Збір проходить під керівництвом Командувача військ оперативного командування «Південь» СВ ЗС України генерал-майора Ігоря Палагнюка і триватиме кілька днів. Рефреном настанов командувача для командирів майже на усіх заняттях де він був присутній був актуальний постулат:
-          Вчити підлеглих потрібно системно усьому тому, що реально потрібно на війні, опираючись на свій колосальний бойовий досвід.  Тоді і безглузді втрати особового складу залишаться у минулому. Збереження життя військовослужбовців це першочергове наше завдання окреслене нам Верховним Головнокомандувачем - Президентом України і Начальником Генерального Штабу ЗС України.
Увечері на круглих столах по типу семінарських занять учасники збору обмінялись думками, стосовно тем і навчальних напрямків збору, та кращого впровадження засвоєних знань у військах.












Етап третій заключний - підведення підсумків...
ВЧИТИ СОЛДАТА ТОГО ЩО ПОТРІБНО НА ВІЙНІ. ПРОТИВНИК У НАС ДОСВІДЧЕНИЙ - ЛІНІЙНОЇ ТАКТИКИ НЕ БУДЕ. ВІЙСЬКОВЕ ПРОТИСТОЯННЯ ВІДБУВАЄТЬСЯ З УСЕ БІЛЬШИМ НАРОЩУВАННЯМ ВОРОГОМ ЗАСТОСУВАННЯ НОВІТНІХ ЗРАЗКІВ ОЗБРОЄННЯ ТА ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ. НАШ СОЛДАТ ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ УМІТИ ЗАМІНИТИ СВОГО ПОБРАТИМА В БОЮ І ВИКОРИСТОВУВАТИ УСІ СИСТЕМИ ШТАТНОГО СТРІЛЕЦЬКОГО І ПРОТИТАНКОВОГО ОЗБРОЄННЯ ВІДДІЛЕННЯ ТА ВЗВОДУ. УСПІХ ПІДРОЗДІЛУ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЧІТКОГО ЗНАННЯ КОЖНИМ СВОЇХ ОБОВ'ЯЗКІВ, ВВІРЕНОЇ ЗБРОЇ І НОВИХ ТАКТИЧНИХ ПРИЙОМІВ...
(з висновків Командувача військ ОК «Південь» СВ ЗС України генерал-майора Ігоря ПАЛАГНЮКА на підведенні підсумків Збору з командирами батальйонів (дивізіонів), що завершився на одному з полігонів півдня України)

В оперативному командуванні «Південь» (ОК) було підведено попередні підсумки навчального Збору з командирами батальйонної і дивізіонної ланки військ ОК.

Тематика  Збору включала в себе вивчення порядку та тактики застосування механізованих (мотопіхотних), танкових підрозділів, підрозділів родів військ при веденні активних форм оборонного бою в активній обороні чи при переході згодом в контратаки і контрнаступ, у відповідності до нових тенденцій що проявляються все частіше в локальних «гібридних» військових конфліктах, зокрема на сході нашої країни в зоні проведення АТО/ООС. Окрім цього на зборі, в процесі лекцій, круглих столів проведено аналіз ведення бойових дій під час проведення операції об’єднаних cил. Також під час збору визначились шляхи та форма  засвоєння бойового досвіду у військах ОК  при підготовці частин та підрозділів до виконання завдань за призначенням в зоні проведення ООС.
Основна мета проведення Збору, взаємний обмін напрацюваннями бойового досвіду командирів батальйонів (дивізіонів) та їх заступників та шляхи його використання у підготовці військ.
Нагадаю що Збір проходив під керівництвом Командувача військ оперативного командування «Південь» СВ ЗС України генерал-майора Ігоря Палагнюка і тривав кілька днів.

Ігор Крочак, член НСЖУ, військовий історик і діючий офіцер ЗС України (фото автора)















Ігор Крочак, член НСЖУ, військовий історик і діючий офіцер ЗС України (фото автора)


Немає коментарів:

Дописати коментар