пʼятницю, 1 липня 2016 р.

Дністер - ріка єднання...




Сьогодні 1 липня 2016 року у Тернополі в Центрі Євростудій Тернопільського національного економічного університету розпочав роботу форум під назвою "Дністер - ріка єднання". Форум започатковано як українськими так і громадськими організаціями Придністров'я.

Ініціаторами проведення виступили організації: ТМГО “Товариство дружби Тернопіль-Тирасполь”, Академія спроможності громад, Ліга підприємців «Українська справа», ТНЕУ. Заходи форуму відбуваються за особистого сприяння голови ТОДА Степана Барни та голови Тернопільської обласної організації партії «Громадянська позиція» Петра Ландяка, народного депутата України, члена партії «Народний фронт» Романа Заставного. Форум проходитиме 1 та 2 липня 2016 року.
На порядку денному питання: освіти та науки, співпраці українських громадських організацій діаспори з органами державної влади та місцевого самоврядування України, співпраці в галузі інформаційно-комунікаційних технологій та ЗМІ, співпраці бізнесу України і Молдови. В рамках форуму відбудеться презентація можливостей бізнесу Тернопілля. Звичайно що буде обговорюватись співпраця і у сфері туризму, молодіжного співробітництва та впровадження транскордонних проектів. Учасники форуму планують обговорити та затвердити проект спільної резолюції.


















Як бачимо з вище вказаного переліку питань, форум має важливі вектори проблематики що стосуються просування української ідеї серед українців що проживають за межами сучасної держави Україна. Я б навіть сказав що це архиважливі питання, тенденції і спроби у світлі нелегких часів що переживає українство останнім часом. Ініціатива мала б належати не громадським активістам по обидва боки Дністра, а представникам офіційного українського Уряду. Можливо ми колись і дочекаємось потужної державної програми з підтримки української діаспори за кордоном. А на разі маємо таку ситуацію як вона є...
З виступів на форумі мені найбільше запам'ятались слова викладачки з Придністров'я (Бендерська Гімназія №3 ім.І.П. Котляревського): - Ми працюємо там не заради себе, а заради тих українських дітей що до нас приходять... Ми дуже вдячні за допомогу Івану Марчуку і організації ТМГО “Товариство дружби Тернопіль-Тирасполь”.
Прикро що українці що мають посади, як в органах місцевого самоврядування так і в центральних органах влади мало сприяють розвиткові горизонтальних зв'язків з українськими меншинами за кордоном. Все робиться в рамках протоколу, а якщо громада не дай Боже розташована в невизнаному світовою спільнотою регіоні то все провадиться з оглядинами за "совкове плече: как би чєго нє вишло..."
Колись наш славетний земляк з Гусятина Сиверин Наливайко успішно ходив зі своїм "оружним регіментом" в походи то Тягині (сучасне місто Бендери), Пилип Орлик писав там свою Констиуцію козацьку (до речі... буквально на днях в річницю прийняття Конституції України усі державні мужі і міські очільники Галицьких городів також - клялись з телеекранів що вони проштудіювали на староукраїнській, а дехто і на латині безсмертне творіння Орлика.... отакої...), Іван Котляревський також бував там у Подністров'ї. Та й усі українські села там - то залишки древнього нашого автохтонного населення. Той же Сиверин Наливайко писав колись у XVI cтолітті "Кондиції до Його мосці Короля Польського..." з пропозицією про заснування козацьких поселень у нижньому Подністров'ї. Я так взагалі величаю його першим УНСОвцем - жартома звичайно, це з огляду участі моєї організації у Придністровському конфлікті з захисту українського населення за Дністром у 90-х минулого століття. А що до "Кондицій..." то навіть Папський посланник при дворі Польського короля тоді не зпромігся проштовхнути їх до розгляду. Та то було розвинуте середньовіччя, та й держава була не наша, потім було Сиверинове повстання...
Може хоч зараз ми трохи більше будемо задумуватись над тим хто ми, звідки ми, і яка наша історія та буття...
Отож вважаю що такий форум то вельми потрібна справа, успіху вам друзі !

Ігор Крочак, ветеран УНА-УНСО, військовий історик.

(фото автора)

1 липня 2016 року


м.Тернопіль

Немає коментарів:

Дописати коментар