понеділок, 29 лютого 2016 р.

У Тернополі відроджують соцзмагання

За повідомленням сайту СТІНА, приємну хвилю ностальгії за суворим для українців комуністично-соціалістичним режимом подарував колишнім партноменклатурникам тернопільський депутат від “Самопомочі” Назар Зелінка,  який на сайті міськради виставив петицію “Збереження барельєфу Карта Тернопільської області на історичному місці”. У чому ж історична цінність цього місця?
Упродовж кількох десятиліть на непримітній стіні поруч із Театральним майданом барельєф був схований за кіосками. І нікому й діла до нього не було. Аж раптом, під час реконструкції, кам’яний витвір “засвітився”. І тут почалось… “Давайте, збережемо і реставруємо його,”- просить у петиції депутат Зелінка.
Спочатку про славну історію цього місця. Ми зібрали свідчення кількох десятків городян, які добре знають історію Тернополя, і з’ясувалось, що саме на цьому “історичному” місці за часів СРСР височіла дошка обласного соціалістичного змагання. Саме тут свої досягнення рекламували районні комітети КПРС. Зокрема, “історію” соцдошки підтвердив і відомий тернопільський журналіст, краєзнавець Михайло Ониськів. А ще один старожил-тернополянин Роман Слівінський добре пам’ятає, як регулярно мінялись на дошці різні показники соцгектарів і соцкілограмів… Ну, ду-у-у-же історичне місце, своєрідним художнім символом якого, власне, і була кам’яна карта області.  Після проголошення Незалежності України, дошку, зрозуміло, порізали на металобрухт. А барельєф залишився. І був у підпіллі, аж поки його не помітив “самопомічний” Зелінка… Пропозиція реставрувати брилу виглядає щонайменше дивною хоча б тому, що на барельєфі відсутня згадка про нинішній Підгаєцький район, який був ліквідований радянською владою у 1963 році.
Зрозуміло, що нищити барельєф не годиться. Його місце радше у музеї, але аж ніяк не у публічному місці в центрі Тернополя. А то так можна добалакатись і до того, що у 1990-му не треба було валити пам’ятник Леніна, а натомість реставрувати його і зберегти. Теж – на історичному місці…
Перефразовуючи відомий комедійний вислів, скажемо так: барельєф ” Карта Тернопільської області” настільки суворий, що примушує деяких депутатів забути про реальні проблеми міста і спонукає їх до бурхливої діяльності геть у іншому напрямку. Чи то пак – до недолугого піару, більше схожого на чергову політичну мильну бульбашку.
http://ternopilinfo.com/barelyef-suvorogo-rezhimu/

Немає коментарів:

Дописати коментар