вівторок, 27 вересня 2016 р.

У Тернополі відкрили пам’ятник Ігору Ґереті…





Ігор Петрович викладав археологію на історичному факультеті університету де я здобував свій фах історика. Але ще задовго до того моменту як я прийшов на факультет мені довелось познайомитись з цією непересічною і великою особистістю.

Якось ідучи по Тернополю у 1993 році мою увагу привернула величезна постать людини що добродушно посміхалась: - а здоров був юначе, це ти той Ігор Крочак, що привіз відеоматеріали з Литви про оборону телецентру і парламенту… Ти з Юрком Тимою туди їздив… ( ми тоді УНСівці брали участь в допомозі литовським братам здобувати Незалежність… 8-13 січня 1991-го року радянські війська криваво брали телецентр і інші установи. В Україну я привіз фото і відео-матеріали про ті події, такі самі матеріали потрапили і на молодіжну студію «Гарт» УТ-1 через  Народних депутатів України з парламентської комісії. Різниця в тому що я  свій комплект віз у подвійному дні фотокофра під апаратурою, сам на поїзді з Вільнюса до Львова без дипломатичного парламентського «імунітету»… Юнкерська наглість допомагала (хоч недовчений а все ж без п’ять хвилин лейтенант мав бути…), взагалі замолоду ми мало над  небезпекою задумувались… Потім УНСівським способом на попутках і таксі. А вже в Тернополі і Чорткові вони були розтиражовані. Де і як відбувався показ знає краще ветеран Народного Руху України Василь Турецький…). От про все це я тоді в 1993-му і розповів Ігору Петровичу Ґереті. То дай хоч щось з Литви з тих днів для музею, маєш – каже Ігор Петрович – маю кажу, талон на харчування на моє прізвище в їдальні для оборонців Литовського парламенту на січень 1991-го… О добра річ, буде для історії – сказав Ігор Ґерета беручи ту спец карточку… Де вона чи потрапила кудись до музею, я так і не знаю… Ігор Герета тоді казав: Ігор, спогади пишіть, і Юркові скажи нехай пише, і хлопці нехай пишуть…
Ох Ігор Петрович, можливо і напишу колись… Тепер у нас війна, але ми вистоїмо, тоді дасть Бог напишем, все напишем…

Товариство а наразі сьогодні пропоную фотомиті з відкриття памятника Ігору Ґереті у Тернополі
25 вересня 2016 року…
(Обіцяю за спогади сяду трохи пізніше, от тільки на війну з’їжджу не надовго…)

Ігор Крочак
(фото автора)












































































Тим хто нічого не знає про Ігора Ґерету раджу почитати матеріал «Укрінформу» та Вікіпедію:



Пам’ятник українському археологу, мистецтвознавцю, історику та громадсько-політичному діячеві Ігорю Гереті відкрили у Тернополі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вирішили встановити цей пам’ятник на одній із центральних вулиць Тернополя, Валовій, поруч того місця, де свого часу була будівля обласного краєзнавчого музею, в якому працював Ігор Герета. Скульптор зобразив його в русі, із традиційною сумкою через плече, з якою пан Ігор мало коли розставався», - розповів кореспонденту агентства начальник міського управління культури і мистецтв Олександр Смик.



Ігор Герета народився на Тернопільщині у 1938 році. Був організатором і директором Інституту національного відродження України, головою Тернопільського осередку Наукового товариства імені Шевченка (НТШ), почесним громадянином міста Тернопіль.

У 1990 році Герета розпочав створення археологічного музею-парку в селі Чернелів-Руський Тернопільського району. Відкрив сотню та вів дослідження майже двадцяти пам'яток старожитностей України. Знаковим є могильник Черняхівської культури (III— IV ст.н.е.) у Чернелеві-Руському, який найбільш досліджений в Україні. Артефакти з цієї пам'ятки в 1995 році були представлені на міжнародних археологічних виставках.

Помер Ігор Герета у 2002 році.






Немає коментарів:

Дописати коментар