середу, 23 лютого 2022 р.

Микола Козирєв

 Козирєв Микола Кузьмич (7 квітня 1938,с. Заболотне Бєлиницького району Могильовської області, Білорусь - 21 лютого 2022, м. Вишгород Київської області[1]) - український правозахисник, філософ, громадсько-політичний діяч, народний депутат ВР СРСР, делегат I З’їзду народних депутатів СРСР (1989-1991).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 7 квітня 1938 року в селі Заболотне Бєлиницького району Могильовської області Білорусі, білорус. Його батько загинув у фінську війну у 1940 році.

1955 закінчив середню школу, у 1958 році закінчив гірничий технікум у Красному Лучі Луганської області .

1958-1961 перебував на сроковій службі в радянській армії.

Після демобілізації працював за фахом у шахті гірничим майстром.

У 1970 році закінчив філософський факультет Ростовського університету.

Працював викладачем філософії, після переслідувань КДБ позбавлений викладацької роботи у вищому навчальному закладі.

Після того працював викладачем технічних та спеціальних дисциплін в професійно-технічних училищах.

У 1989 році Микола Козирєв виграє вибори в Красному Лучі і стає депутатом I З’їзду народних депутатів СРСР. Був членом Міжрегіональної депутатської групи. Працював як правозахисник: у Комітеті з боротьби з організованою злочинністю й у Комісії з питань привілеїв і пільг – був заступником голови комісії. Зокрема, займався в рамках програми захисту прав потерпілих під час ядерних іспитів і під час розстрілу робітників у Новочеркаську в 1962 р.

У 1997 заснував Луганський громадський комітет захисту конституційних прав і свобод громадян і був його незмінним керівником.

Після початку російсько-української війни Микола Козирєв з дружиною Людмилою Олександрівною переїжджає до Києва, вони знімають квартиру, потім поселяються у Вишгороді. Від того часу головною справою стає допомога внутрішнім переселенцям.

Є автором понад 200 публікацій на теми захисту прав людини в різних виданнях Луганської області, України та іноземних виданнях.[2]

  1.  Тернопіль сьогодні: Пішов засвіти Микола КозирєвТернопіль сьогодні. Процитовано 22 лютого 2022.
  2.  Пам’яті Миколи КозирєваХарківська правозахисна група. Процитовано 22 лютого 2022.

Немає коментарів:

Дописати коментар