вівторок, 21 січня 2014 р.

Звернення #Євромайдан’ів світу до міжнародної спільноти

Шановне міжнародне співтовариство!
З 22 листопада 2013 року, понад два місяці, українці виборюють своє право жити у вільній демократичній країні. День і ніч вони стоять на морозі, щоб довести до кінця демократичні перетворення, початі в 2004 році під час Помаранчевої революції.
Українській державі виповнилося лише 22 роки. Свою незалежність вона здобула з-під уламків Радянського Союзу. За цей час українці відтворили свою історію і культуру з її радянського забуття і вперше за сотні років намагаються будувати власну державу. Відсутність історичного досвіду державобудування, розвалена  соціалістичною системою економіка постсовєтського простору, візова ізоляція і і непроведене відсторонення колишніх радянських функціонерів від влади призвело до криміналізації  економіки і збагаченню за рахунок держави купки олігархів. Українські олігархи – найбагатші в світі, а українські пенсіонери – найбідніші. Підконтрольована бізнесу політика перешкоджає розвитку середнього класу. Українським підприємцям не так просто стати відразу конкурентноспроможними на світовому ринку, але ми такими попривсе стаємо.

Коли Україна скасувала візи для громадяни Європейських країн та Північної Америки, здавалося, що світ так само зробить в бік України. Та цього не сталося. Політики не змогли домовитися ні про скасування віз для українців, ні про Ассоціацію України з Європейським Союзом, з котрим  ми поділяємо спільні демократичні цінності . Натомість ми опинилися в „обіймах“ східного сусіда – недемократичної Росії з її пропозиціями Таможенного Союзу, неопрацьованим радянським минулим і економічними маніпуляціями в бік України.
А 16-го січня група осіб Парламенту в нелегітимний спосіб прийняли низку законів, які грубу порушують конституційні права громадян України на свободу зібрань. Юристи та правозахисники з усього світу вказують на порушення в згаданих законах процедурних та конституційних норм.  Це все разом з цькуванням і абсурдними судовими рішеннями та переслідуваннями журналістів та активістів Євромайданів викликали нові хвилі обурення в суспільстві.
19 січня 2014 року українці, невдоволені оголошеними  законами, діями влади і неадекватними оцінками ситуації політичними опозиційними силами , оточили урядовий квартал міста і почалося протистояння між демонстрантами і поліцією, яка виконує накази діючої влади Віктора Януковича. Воно несе з собою невиправдані людські жертви. Про те, як це відбувається, можна спостерігати в інтернеті (поки що вільному)
та читати у твіттері за акаунтами @sitemaidan  та @sitеmaidan_eng
Сьогодні українці продовжують формувати свої осередки громадянської влади за демократичними принципами – Євромайдани – по цілому світі. Прикладом такої консолідації став Всеукраїнський  Форум Євромайданів у Харкові, котрий попри атаки влади, прийняв резолюцію про визнання прав людини – базовими для розвитку українського суспільства. Ми підтримуємо в першу чергу українське народ, громадянське суспільство в його намірах  самим вирішувати долю своєї країни.
Ми сподіваємося на  солідарність європейської  та світової спільноти з українцями!
Представники мережі Євромайданів світу

Немає коментарів:

Дописати коментар