середу, 30 січня 2013 р.

Добре бути добрим


Нові двері, вікно, плитка, душ, вішалки, свіже повітря і, навіть, найменшого натяку на те, що трохи більше, ніж місяць тому це приміщення нагадувало розвалини. Сьогодні тут зрівняні пороги, встановлені поручні та спеціальний килимок – одним словом, нормальні умови для прийняття душу для незрячих і слабозорих людей.
Олена та Петро Деркач,  мешканці гуртожитку:

«Дуже гарно. От я не бачу зовсім, але все рівно, на дотик, навіть приємно доторкнутися. А зрячі люди, які бачать, то взагалі кажуть, що гарно, дуже гарно».
Цвіль, холод та сирість – ось що перше впадало в око при вигляді душової в гуртожитку, де живуть інваліди з вадами зору, до ремонту. Ці відчуття щедро доповнював й інтер’єр: обдерті стіни, вікно зі шпаринами та зношена сантехніка. Мешканці кажуть, за час існування гуртожитку, тут проводили лише поточні ремонтні роботи.
Олена та Петро Деркач, мешканці гуртожитку:
«Та тут, напевно, нічого не робилося відколи побудували цей гуртожиток, так воно стояло. Всю сантехніку, всі труби тут замінили, то все напевно…Скільки, Петя, гуртожиткові років? Років сорок, мабуть? Буде десь так. От так от воно й було».
Не дивно, що мешканці гуртожитку дітей мили в тазах у кімнатах. Бо й для дорослої людини прийом душу в таких умовах нагадував  сувору школу виживання. Перш ніж перейти до банних процедур, мешканцям доводилося кілька хвилин парою нагрівати приміщення, та й милися, не вимикаючи води, адже відрегулювати потрібну температуру було геть непросто.
Олена та Петро Деркач,  мешканці гуртожитку:
«І слизько тут було дуже. Оцей килимок – це просто супер. Підлогу зробили, бо був дуже великий перепад і можна було послизнутись, впасти. А тепер йдеш – плитка шершава, не слизько. Та що говорити – людиною себе почуваєш».
На початку літа минулого року телеканал ІНТБ розпочав соціальний проект, під час якого закликав будівельників, бізнесменів, меценатів та інших небайдужих долучитися до капітального ремонту цього санвузла.
Василь Кікінежді,  директор ТОВ «Добробуд»:
«Зроблена певна робота, і дуже приємно на душі, що ми мали можливість і нагоду долучитись до цієї хорошої справи. Дякую вашому каналу за те, що ви були ініціаторами такої потрібної роботи».
Михайло Дереворіз,  директор ПП «Східний масив»:
«Ви знаєте, ніхто в таких випадках не буде підбивати, рахувати, у що це мені обійдеться. Якщо дійсно є потреба допомогти таким людям, то і самі працівники, вони завжди готові. Вони розуміють, що це є така категорія людей, яким треба десь піти назустріч».
Допомагає інвалідам по зору і влада. Як з’ясувалося, підтримку від неї отримує не тільки обласне товариство сліпих, а й конкретні сім’ї слабозорих та незрячих.
Ігор Турський,  секретар Тернопільської міської ради:
«Я взагалі вважаю, що такі люди є дуже сильно обділені в нашій державі. І якби кожен з нас десь трошки більше приділив їм уваги, їм би було легше жити поміж нас».
Сергій Тарашевський, в. о. голови Тернопільської обласної ради:
«Кожного 3 грудня ми відзначаємо День інвалідів. І хотілося б нагадати, що не тільки 3 грудня потрібно згадати за цю проблематику, за цих людей, які поруч з нами, а протягом року. І впевнений, що в 2013 році ми теж будемо знаходити можливості допомогти саме тим людям, які є з особливими потребами».
У цьому сюжеті ви побачили далеко не всіх, хто допоміг реалізувати проект. Про багатьох із меценатів ми розповідали у попередніх матеріалах. Телеканал ІНТБ дякує всім, хто долучився до проекту, і закликає тернополян бути добрішими один до одного, а також, при можливості, допомагати тим, хто цього потребує.
Повний перелік  імен тих, хто долучився до проекту:
Власник магазину-ательє «Територія взуття» Юрій Хоміцький
Генеральний директор ПАП «Агропродсервіс» Іван Чайківський
Директор ТОВ «АНТ» Михайло Ратушняк
Співвласник мережі «СВ-шина» Святослав Олексій
Директор будівельної компанії «Креатор-Буд» Ігор Гуда
Секретар Тернопільської міської ради Ігор Турський
Перший заступник голови Тернопільської обласної ради Сергій Тарашевський
Народний депутат України Олексій Кайда
Директор ПП «Східний масив» Михайло Дереворіз
Директор ТОВ «Добробуд» Василь Кікінежді
Керуюча будівельним супермаркетом «АРС» Світлана Мельник
Інженер ТОВ «Добробуд» Михайло Черхавський

Немає коментарів:

Дописати коментар