четвер, 20 грудня 2012 р.

Денникарі стають на захист міст

13-16 грудня у Чернігові відбувся семінар під назвою «Секрети блогерської майстерності для захисту громадських інтересів при просторовому плануванні міст». Організував семінарСхідноукраїнський центр громадських ініціатив.
25 журналістів, громадських активістів та денникарів з різних регіонів України зібралися задля отримання нових знань, знайомств і досвіду.

Учасники семінару дізналися про можливості популяризації власного деннику, можливості інформаційних кампаній в Інтернеті, та про джерела інформації для журналістських розслідувань.
Про секрети використання соціальних мереж для просування блогів розповів відомий«денникар» Володимир Ханас. І вже на другий день семінару було створено 5 нових колективних денників, серед яких Денники містаДенник за українську мережу!ZloBudНіжину прозорий генплан та Містоплин.
Медіа-юрист В’ячеслав Якубенко розповів як відверто писати на гострі теми і при цьому не мати проблем із законом. Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук розказала про практичнее використання Закону «Про доступ до публічної інформації» в роботі  денникарів та журналістів.
Інтерактивна лекція Тетяна Печончик була присвячена створенню цікавих та грамотних текстів у денниках.
Досвідом просторового планування в США поділилася волонтерка Корпусу Миру Ейлін Келлі. Вона розповіла як розробляються і затверджуються генеральні плани у Сполучених Штатах та яка роль громадян у цих процесах. Її колега по Корпусу Миру Мішель Васкес описала систему водопостачання у містах США та як громадськість може впливати на якість водопостачання.
Учасники семінару також обговорили проблеми містобудування в Україні, зокрема недоступність для громадян генеральних планів власних міст, наслідки втаємничення містобудівної документації.
Частиною семінару стала екскурсія по тих місцях Чернігова, де зараз ведуться незаконні забудови. Під час поїздки по місту блогери познайомилися з місцевими активістами та оглянули місця злочинної бездіяльності  тамтешніх чиновників. Своїми враженнями від поїздки денникарі  поділилися у блог-постах на сайті «Генплан – ключ до твого міста».
***
Семінар «Секрети блогерської майстерності для захисту громадських інтересів при просторовому плануванні міст» проводився в рамках проекту «Блогери – рятівники міст», що реалізує Східноукраїнський центр громадських ініціатив за фінансової підтримкиПосольства США в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар