четвер, 19 лютого 2015 р.

Як розпізнати тролів, ботів і проплачених "панікерів"

В Інтернет-мережі активізувались так звані "кремлівські боти" та "панікери". Головна мета "професії" на разі – дискредитація і нав'язування недовіри до влади загалом і Петра Порошенка зокрема, антимобілізаційні заклики та просто сіяння паніки. "Нас сливают!", "Это война олигархов", "Евреи Яценюк и Порошенко завязали войну Америки с Россией до последнего украинца", "Нет – мобилизации!", "Завтра украинские добровольцы вместе с ополченцами вместе пойдут на Киев", – типові заклики таких "робітників". Це важлива частина інформаційної війни Росії проти України. І якщо боти – персонажі неіснуючі,  то проплаченим "панікером" може працювати цілком реальна особа українського громадянства і "заражати" звичайних користувачів соцмереж. 

Про тонкощі роботи ботів редакції AIN.UA розповів 23-річний киянин Олексій Кондаков. У 2012 році йому вдалося влаштуватися в компанію, яка займалася інтернет-троллінгом в інтересах Ріната Ахметова. Головним завданням команди було псування іміджу іншого олігарха – Ігоря Коломойського.  За словами Олексія, розповісти про специфіку роботи ботів і тролів його змусила активна громадянська позиція – зараз у блогосфері, соціальних мережах і коментарях під статтями в пресі активно діють його колишні "колеги". Тільки тепер не просто в інтересах одного олігарха та його заводу, а воюючи проти цілої країни.
"Раз на день нам приходила розсилка зі списком посилань на статті, які потрібно було коментувати, і тезами, які потрібно вкласти в голову обивателю. Нам повідомили, що ми тепер працюємо на Ахметова, і нашим профілем стане металургія та вугільна промисловість.  … Для координації роботи ми використовували Skype-чат, де домовлялися про спільні дії. Наприклад, влаштовували взаємні перепалки, розігрували сценки і всіляко розводили народ. Я писав своїм "колегам" – "хлопці, працюємо там і там, я пишу коментар і погнали". І після цього 3-4 людини влаштовували рознос у коментарях. По популярному маріупольському сайту 0629.com.ua можу сказати, що там було не менше 50% ботів у коментарях. На YouTube-трансляціях і різних онлайн-чатах їх було ще більше – там не можна було ідентифікувати коментатора, і ми відривалися по повній. Доходило до того, що я заходив під кількома акаунтами одночасно і говорив сам із собою. У нас практично не було цензури і нам було дозволено все", – розповідає колишній бот.
Кондаков розповідає, що денна норма на "роботі" була 250 коментарів з людини.
"Раз на місяць нам відправляли документи з вказівками, як краще маніпулювати думкою людей. Ми, в свою чергу, намагалися писати осмислені і довгі коментарі, тому що їм приділяють більше уваги і вони збирають більше відповідей. Короткі репліки в стилі "лол што" або особисті образи, нікому не цікаві і які не провокують людей на дискусії".
"У мене було по кілька ботів в основних соцмережах – Facebook, "ВКонтакте", Twitter, "Однокласники" і Livejournal. Ми самі створювали такі сторінки – заходили в соцмережу, знаходили друзів друзів, брали у них фотографію, придумували історію – і готово. Спочатку в нас не було досвіду і нас часто "палили". Одного разу в одній з груп "ВКонтакте" місцеві активісти виклали список всіх моїх віртуалів із закликом їм не вірити, але я якось примудрився викрутитися".
У команді, за словами Кондакова, було 8 чоловік – 5 тролів і троє "популярних блогерів".
"Так звані блогери не займалися коментуванням, а писали величезні статті в ЖЖ і виступали "експертами" в низці питань. Найбільш розкрученим був stal_expert, якого тоді читало близько 10 000 осіб на добу. Найцікавіше, що цей чувак писав начебто і розумними словами, але на ділі він ніс повну маячню! Ще у нас була "співробітниця "Метінвесту", яка грала роль "тупої  п *** и" і писала милі пости про те, як вони допомогли дітлахам і де вона була разом зі своєю чудовою компанією",
"Коли почався дерибан "Коксохіму", у нас почалася спека. Ми вийшли на "стежку війни" проти ботів Коломойського і завалили весь Інтернет примітивними гаслами в стилі "Беня продав Україну". Це було так само тупо, як і те, що "Правий сектор їсть немовлят", але люди чомусь вірили!"
"Ефект від нашої діяльності був величезний. Доходило до того, що багато журналістів писали матеріали по тезам, які ми закидали в мережу. Одного разу нам навіть вдалося запобігти Майдану в Маріуполі. Тоді в місті зібралася критична маса людей, які хотіли зайти на ММК ім. Ілліча і розгромити його,  бо він отруює все місто. У Ахметова були величезні проблеми з Маріупольським заводом, місцеві жителі влаштовували мітинги, марші і всіляко обурювалися з приводу того, що підприємства отруюють повітря. Нам поставили завдання нейтралізувати цей негатив.
Ми зводили це все до нісенітниці, в стилі – "так ви всі повні дебіли, накручуєте себе, я сиджу, дивлюся у вікно і не бачу ніякого смогу", "який же це мітинг, якщо на нього прийшло три каліки" і так далі. По суті ми нав'язували місцевим жителям думку, що смогу нема, коли насправді він був. Абсурдність ситуації полягає в тому, що за рік роботи ми змогли переконати близько 40% міста в тому, що їхні очі брешуть і смог їм тільки наснився".
Кондаков дає поради, як розпізнати бота.
"… в тексті бота завжди присутня "пластмаса". Кожен день ти постиш безліч коментарів і до вечора мізки вже просто не розуміють. Боти часто пишуть повну ахінею – вдумуєшся в слова, а там "кінь, стілець, 28".
"Потрібно тягнути бота на діалог і просити підтвердити свою реальність. Вони не зможуть відмовитися, оскільки їм платять за коментарі. Моїх двох "мешканок Маріуполя" часто просили викласти вид з вікна або фотографію з міста. Мені доводилося йти на ризик і шукати фото в Інтернеті з ризиком "спалитися".
"Якщо у бота є свій аккаунт, то потрібно дивитися на його історію коментарів і активність. Ми часто постили один і той же коментар до різних статей на одному сайті. У соцмережах все ще простіше – боти часто забувають вказувати детальну інформацію про себе – сімейний статус, місце проживання, дату народження і так далі. Дуже часто бувають нелогічні збіги – наприклад, чувак з Череповця закінчив університет Шевченка".
Вистачає в мережі і цілком реальник персонажів, які виконують таку саму функцію і діють тими ж методами.  Всілякі "активісти", "експерти" і просто "панікери", які регулярно критикують владу, публікують "шокуючі докази" того, що "нас злили" і сіють антимобілізаційну паніку.
Наприклад, така собі користувачка  Оксана Костюкевич, реально існуюча дівчина. Регулярно постить дописи на кшталт "Почему Порошенку выгодна АТО", "Мы видим объятия в любовном экстазе прошлой и нынешней власти" і т. п.
У своїх "аналітичних дописах" користувачка позначає "френдів": як "колег", так і випадкових людей, створюючи таким чином ілюзію підтримки. Наприклад, вас позначили в дописі чи на фото сьогодні ввечері, поки ви повертались з роботи додому і не були за комп'ютером. Наступного разу ви зайдете у свій ''Фейсбук" вже зранку наступного дня. Тобто мінімум годин 14-16 на вашій стіні висітиме допис чи фото такої Костюкевич, а ваші "френди" думатимуть, що ви поділяєте її думку. Та й кількість переглядів посту, в котрому позначені близько сотні людей, зростає у десятки і сотні разів.  Одні й ті ж самі пости Костюченко, як і типовий троль, публікує по декілька разів. Надмірна настирливість у поширенні інформації – також одна з показових ознак ботів, тролів і "панікерів". 
У Костюкевич чітко простежується і відповідний "стиль": експресивність, панічність, шаблонність, "аналітика" в стилі "всесвітньої єврейської змови":
"Я поражаюсь нашему народу, две области бомбят – все молчат, как так и надо!!! Людей лишают жизни, отбирают последнее, разрушают дома, отрезают от средств к существованию!!! Я не могу смотреть эти фотографии и видео с трупами!!! Сделайте что-нибудь власть имущие!!! Прекратите убивать!!!"
"Филарет УПЦ КП полетел на завтрак в США к Обаме выпрашивать современное оружие, чтобы продолжить убивать мирных граждан на Востоке. ПРЕКРАТИТЕ ВОЙНУ, УРОДЫ!!!"
"Вот по этому эта власть и не хочет, чтобы закончилось АТО. 
АТО это:
- гарантия того, что армия занята;
- народ Донбасса, который против Порошенка, – изолирован;
- другой народ страны занят мыслями об АТО;
- всегда можно неудачу "реформ" списать на ситуацию в АТО;
- миллионные отмывки денег;
- внимание всего мира на Украине (можно просить новое бабло);
p.s. Это только 6 аргументов почему власть не хочет прекращения АТО!!!"
Нагадаємо, 19 найбільш активних критиків процесу мобілізації в Українізатримала Служба безпеки України і, за дорученням президента України, продовжуватиме таку роботу. 
"Два тижні тому було розпочато потужну кампанію, інформаційну війну проти України зі спробою зірвати мобілізацію. До цього були залучені так звані журналісти, так звані громадські діячі. І це така сама загроза, як і ворог на фронті, – сказав Порошенко. – СБУ вже знайшла, де формувалась антиукраїнська активність, і на сьогодні вже взято за одне місце 19 активних критиків мобілізації. За моїм дорученням СБУ продовжуватиме цю роботу і надалі".
За словами голови держави, жодних компромісів не буде. "Жодного відношення до свободи слова ця антиукраїнська діяльність не має".
Нагадаємо, затриманий також блогер Руслан Коцаба. Він через засоби масової інформації закликав до ухиляння від мобілізації. Підозрюваному в державній зраді (статті 111 (ч. 1) та 114 (ч. 1) КК України) Коцабі обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Немає коментарів:

Дописати коментар