пʼятницю, 6 лютого 2015 р.

Всеукраїнський літературно-мистецький фестиваль «Ї» втретє відбудеться у Тернополі




Протягом трьох днів 17-19 квітня наше місто відвідають відомі поети, письменники, музиканти, фотографи, а також, художники. Цього року організатори обіцяють здивувати більшим наповненням та кращими проектами. Захід передбачає поєднання усіх видів мистецтва: літератури, живопису, фотографії, музики та кіно.

Ініціатором проведення фестивалю «Ї» є громадська молодіжна організація «Файне місто».


Минулого року ми робили ставку на письменників та музикантів, — розповідає голова «Файного міста» Василь Томчишин, — цього разу у заході візьмуть участь також і художники. Щодо відомих письменників, то цього року, як і минулого, до Тернополя приїдуть Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Юрко Іздрик, також до нас приєднається Сергій Жадан. З приводу музикантів, то у програмі візьмуть участь гурти з різних міст України. Оголошувати їх наразі не будемо, але точно обіцяємо здивувати!

Програма цьогорічного фестивалю буде складатись із денної та вечірньої. Під час денної усі бажаючі зможуть відвідати виставки, творчі зустрічі, брифінги. Зорієнтуватись у заходах можна буде по спеціальній карті фестивалю.

Минулого року майже 50 % відвідувачів фестивалю приїхали з інших міст, тому цьогорічне дійство відбудеться у різних локаціях, де наші гості зможуть ознайомитись з культурно-історичними об’єктами Тернополя.

Аби розбавити цільову аудиторію, організатори планують проводити частину заходів під відкритим небом.

Минулого року програма була виключно вечірньою, тому її відвідала, в більшості, молодь, — доповнює Василь Томчишин. — Цього разу до нас зможуть приєднатись як молоді, так і старші любителі мистецтва, адже денна програма заходу буде проходити у зручний час та неформальній обстановці. На острівку закоханих плануємо провести прес-конференції, брифінги, презентації книжок, зустрічі з письменниками. Для прикладу, усі бажаючі зможуть поспілкуватись з одним із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників Василем Шклярем. Щодо вечірньої програми, то вона буде відбуватись поблизу озера. Про конкретне місце події оголосимо дещо згодом.

Цьогорічний мистецький фестиваль «Ї» сміло можна назвати міжнародним, адже до нас завітають письменники з Білорусії та Польщі.

Наразі погодили участь білоруські письменники Сергій Прилуцький та Віталій Рижков – каже організатор Юрій Матевощук. — Озвучувати імена усіх гостей поки що не будемо. Залишимо це в секреті.

Для Тернополя мистецький фестиваль «Ї», в першу чергу, це — можливість розвитку молодіжного середовища в різних сферах мистецтва – зауважує організатор Юлія Іванчук. – Такий захід дає змогу не лише привернути увагу до нашого міста, але й до його культурного життя, до розвитку молодого туризму.
Мистецтво не стоїть осторонь подій, які відбуваються у нашій країні. Тож передати переживання та своє бачення стосовно теперішньої ситуації учасники спробують через картини та читання.
Оксана Божко

Немає коментарів:

Дописати коментар