неділю, 15 лютого 2015 р.

Народний праймеріз стартував у Тернополі


                                                        


Перший в Україні незалежний, публічний народний праймеріз  стартував у Тернополі. Засідання Тернопільського прес-клубу на тему: «Народний праймеріз «100 кращих тернополян» відбулося 13 лютого 2015 року. Під час заходу журналісти змогли дізнатися більше про ідею проведення такого праймерізу, цілі, які ставлять перед собою організатори, побачити відповідну інфографіку.


- Ми презентуємо проект, який надзвичайно актуальний сьогодні, – розповідає один з його ініціаторів Назар Зелінка. – Наш друг Віктор Гурняк свого часу говорив, що в Україні відбуваються дві війни. Одна – на Сході, а інша – всередині кожного з нас та всередині країни. «Тернопільський народний праймеріз» покликаний активізувати суспільство, мешканців Тернополя, аби вони захотіли взяти активну участь у житті нашого міста.
Протягом двох  місяців у Тернополі відбудеться  ряд заходів з пошуку найавторитетніших, найфаховіших, найпорядніших жителів міста. В результаті цих пошуків сформують список «100 кращих тернополян 2015».
- Хто будуть ці люди ми не знаємо, але вважаємо що нам, тернополянам, варто провести оцінку самих себе та порівняти «список кращих» з існуючими владно-політичними елітами, каже Назар.
Дана ініціатива не є прямим чи прихованим політичним проектом жодної з партій чи то кандидатів у депутати або міського голову.
Як зазначають ініціатори, мета проекту – прискорення формування громадянського суспільства та поштовх для формування нової сучасної й ефективної еліти міста.
Ми плануємо провести максимально широкі багаторівневі пошуки кращих тернополян та, після справедливого й публічного загальноміського голосування за пропонованою нами захищеною методикою, оприлюднити для обговорення список «TOP100» осіб з найвищою підтримкою громади, – додають організатори.





Фінансово підтримали народний праймеріз тернопільські підприємці, яким не байдужа доля рідного міста. Пошуки достойних тернополян проходитимуть у три етапи:
І. Збір кандидатів для участі голосуванні (13 лютого – 15 березня)
Популяризація проекту з метою залучення максимально широких верств населення для обговорення та висунення кандидатур, котрі братимуть участь в голосуванні. До рейтингового голосування будуть допущені ті кандидати, котрих висунуло не менше як 50 тернополян.
Кандидатури можна подавати письмово (заповнення та подача вуличним волонтерам проекту коротких анкет-заявок), телефоном (зателефонувавши або надіславши sms) та через Інтернет-сайт  http://top100.te.ua/.
Будь-хто з тернополян може висунути кілька кандидатів, але за одного і того ж кандидата можна подати заявку лише раз.
ІІ. Проведення голосування (15 березня – 15 квітня)
Безпосередньо сама процедура голосування. Проголосувати можна письмово (заповнивши відповідний бюлетень у вуличних волонтерів), телефоном (зателефонувавши або надіславши sms) та на Інтернет-сайті. Голос можна віддати кільком кандидатам одночасно, але за одного і того ж кандидата – лише один раз.
ІІІ. Підведення підсумків (15 квітня – 1 травня)
Оприлюднення результатів праймеріз – рейтинг «ТОП100» жителів міста, котрі користуються найбільшою підтримкою громади.
 Дехто з журналістів на засіданні Тернопільського прес клубу висловив побажання щоби на етапі відсіювання і просування  кандидатів проводилась якомога ширша експертна оцінка їхніх здобутків та напрацювань, в розбудові і просуванні нового громадянського суспільства України. В такому сенсі проект може принести користь у побудові держави Україна, зовсім відмінної від тої що була до Революції Гідності 2013-2014 рр. Чи врахують це організатори побачимо.

Фото Крочака Ігоря



Немає коментарів:

Дописати коментар