четвер, 31 серпня 2017 р.

«Острів надії» став всеукраїнським

Завдяки самоорганізації кияни -"колясочники" перетворили чемпіонат з рибної ловлі у всеукраїнський. Можливо, тепер столична влада зверне увагу на їхні проблеми
Знову Жуків острів прийняв гостей на дев'ятий щорічний відкритий чемпіонат зі спортивної рибної ловлі поплавковою вудкою з берега. Всі учасники - люди з несхожими долями і неповторним життєвим досвідом. До колишніх іменитих спортсменів і людей з побутовими травмами тепер почали приєднуватися воїни АТО.

Однією спільною рисою, що об'єднує їх, є наявність інвалідного візка. Другий - невгамовна воля до перемоги кожного з них, позитивний погляд на життя і душевна гармонія. Всі вони самодостатні. Багато водять машину, виховують дітей, ведуть бізнес, займаються улюбленою справою, подорожують і живуть собі на втіху. Але найголовніше - не нарікають на долю! При цьому вони практично в один голос говорять, що серед їхніх знайомих, що в силу тих чи інших причин потрапили в таке становище, є чимало людей, які лише кілька разів на рік виходять з дому. Причина банальна: в Києві, та й не тільки, практично відсутні місця для хоч трохи комфортного пересування "колясочників", не кажучи вже про спеціально обладнані місця відпочинку для них ...
Разом з тим, саме Жуків острів ось уже дев'ять років поспіль стає віддушиною повсякденного побуту і сірих буднів для людей з обмеженими можливостями.
Олександр Пустовойт - засновник і постійний організатор заходу радіє, що з кожним роком чемпіонат розширює масштаби. "У цьому році до нас приїхали гості з Сум та Черкас, тобто змагання вже сміливо можна назвати всеукраїнськими. Також значно зросла кількість учасників - цього року зареєструвалося близько 30 осіб. Довелося навіть на два етапи розділити, тому що місця на помості не вистачило для всіх бажаючих."
За сигнальним свистком рибалки займають свої місця, розподілені методом жеребкування. Змагання почалося. Поки учасники одну за одною витягують рибу, гості заходу мають можливість відвідати виставку картин одного з рибалок заслуженого художника України Олександра Дорошенко. Останнім часом він все більше і більше картин пише на тему подій в Україні - багато сюжетів присвячені Евромайдану і АТО.
Фінальний свисток, зважування, і ось вони – довгоочікувані результати. Третє місце за загальною вагою спійманої риби зайняв дебютант Денис Майстренко (292 грамів), друге - багаторазовий чемпіон минулих змагань Сергій Качельников (405 г). Переможцем став заслужений художник України Олександр Дорошенко (453 г).
- І хоча піймана риба за розміром не велика. Але важко переоцінити всю важливість рибного Фестивалю "Острів Надії". Він несе позитив і вселяє впевненість у завтрашньому дні в кожного учасника. Це люди сильного духу і волі, яких не зламала доля. І нехай буде так завжди! Удачі Вам, друзі! - наголосив глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.
Особливі призи отримав 8-річний Максим Сусловець як наймолодший учасник змагання. Найстаршим традиційно став 83-річний Ігор Григор'єв - чемпіон Європи з мотокросу, перший в СРСР бронзовий призер чемпіонату світу з мотокросу, восьмикратний чемпіон СРСР з мотокросу, заслужений майстер спорту СРСР. Цінні призи отримав кожен учасник, незалежно від результату. Підсумки дня підводили, як завжди, дружно, за загальним столом, під ароматну юшку і цікаві рибальські байки.
Час від часу в розмові ні-ні та й прослизав полу риторичне питання: коли ж столична влада зробить абсолютно логічний, назрілий з роками і нескладний крок назустріч киянам з обмеженими фізичними можливостями та виділять для їх реабілітації та відпочинку мінімально достатній (НЕ гектари!) шматочок землі? Щоб нарешті з'явилося на всю столицю хоча б одне перше спеціалізоване місце, що відповідає їхнім потребам. Решта ці люди, які звикли сподіватися тільки на себе і своїх друзів, практично вже зробили: самоорганізувалися, знайшли відповідну територію та упорядкували її своїми руками, за свій рахунок. Тепер тільки залишилося її узаконити.

Немає коментарів:

Дописати коментар