вівторок, 17 січня 2017 р.

Щеплення горіха: кілька корисних порад

Щеплення горіха: кілька корисних порадЯкби не географічна складова назви такого звичного жителя наших садів як волоський горіх, то ніхто б і подумав, що це «не наше» дерево. Його вважає належним мати на своїй ділянці кожен поважаючий себе садівник. А значить, особливості вирощування дерева волоського горіха є актуальною темою для обговорення на сторінках нашого сайту.

Щеплення

Найпоширенішим способом розмноження цієї садової культури є насіннєвий. Восени висіваються сухі плоди або навесні стратифіковані. Їх схожість знаходиться в межах 70-80%. Кожен втечу в перспективі переросте в сильне довговічне дерево. Хоча, тут існує одне «але». Горіх є рослиною перехресно запилюються, більше того переноситися вітром, що мовою професіоналів звучить як «анемофіл».



Коли настає період цвітіння, на чоловічих квітках горіха утворюються сережки з великою кількістю пилку. Напевно, багатьом доводилося спостерігати, як в сухі сонячні дні над деревом волоського горіха буквально стоїть хмара. Пилок вітром розноситься на сотні метрів. Ця ситуація означає, що навіть, якщо для виробництва саджанців ви підібрали здорові великі плоди, то з них виростуть дерева, що дають такий же прекрасний урожай.

Зовсім по-іншому виглядає ситуація при розмноженні живцями або оченятами, відібраними від дерев, що характеризують хорошими плодами. Хоча в даному випадку також є свої особливості. Якщо дерево вийшло з поганими плодами, то процедура перепрівіванія практично неможлива. Причина в поганій срастаімості щеплень з дорослими деревами. Звичайно, пробувати можна, проте не варто розраховувати на 100% успіх подібного заходу, щоб розчарування не було надто сильним.

Відмінний результат щодо якості плодів волоського горіха можна чекати тільки в тому випадку, коли вирощені щеплені саджанці. Для цього доведеться витратити 2-3 роки.
Підщепу

Мова йде про одне-двох-річному рослині-саджанці, яке використовується для щеплення живців або вічко дерев, що дають хороші плоди. Щоб отримати самому підщепу потрібно вибрати плід від міцного здорового дерева волоського горіха, яке добре переносить зимовий сезон, не схильне захворювань. Що стосується якості відібраного плода, то воно принципового значення не має. Зауважимо, що при вирощуванні підщепи цілком можна використовувати плоди скельного, чорного і маньчжурського горіхів. Всі ці сорти є «членами» одного сімейства, так що їх щеплення чудово зростаються.

Важливо врахувати інші: насіння, з яких планується виростити підщепи, повинні добре визріти. А сама технологія схожа з процесом вирощування насіннєвим способом розмноження. На перший рік, коли саджанці нарощують масу, у них підрізають стрижневі корені. Це сприяє появі добре розгалуженою і розвинутою коровий системи. На наступний рік, навесні виконується окулірування, тобто вирізування на кільце зайвих пагонів. Придатними для цієї процедури вважаються саджанці висотою 25-30 см.

Немає коментарів:

Дописати коментар