неділю, 20 грудня 2015 р.

Нові підходи у сфері регіонального розвитку

В Україні активно впроваджується нова регіональна політика, яка базується на підходах та принципах Європейського Союзу.
Про це в прямому ефірі Українського радіо сказала директор Департаменту з питань регіонального розвитку Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олена Кучеренко.

За її словами, зараз перед регіональним розвитком стоїть багато завдань та викликів. В першу чергу це макроекономічна ситуація, яка через конфлікт на Сході, залишається доволі складною для регіонів і безумовно впливає на їх розвиток.
Вона зауважила, що Мінрегіон ставить за мету покращити якість життя в регіонах та досягти європейських стандартів.
«В минулому році було прийнято державну стратегію регіонального розвитку, яка визначила три головні цілі: підвищити конкурентоспроможність регіонів, забезпечити їх згуртованість та просторовий розвиток, а також ефективне державне управління в сфері регіонального розвитку», - наголосила директор Департаменту.
«В цьому році вдалося створити правові рамки для повноцінного впровадження цієї стратегії. Було прийнято Закони України «Про засади державної регіональної політики», «Про добровільне об’єднання територіальних громад» і цілий ряд підзаконних актів Кабінету Міністрів України. Це дало нам нову систему планування регіонального розвитку, забезпечення його фінансування та реалізації програми проектів регіонального розвитку», – повідомила Олена Кучеренко.
Також вона зазначила, що вже працює нова система моніторингу реалізації державної регіональної політики, базуючись на підходах європейського союзу, яка дає змогу оцінити стан соціально-економічного розвитку регіону відповідно до стандартів і методик визначення конкурентоспроможності, та нагадала про важливість інституційного забезпечення регіонального розвитку.

«Створено і запущено систему нового механізму планування та визначено державну стратегію. Регіони продовжують приймати свої власні стратегії розвитку – загалом їх вже 21. І після виборів, що відбулися 25 жовтня, очікуємо, що ще 4 регіони – Львів, Одеса Тернопіль, Запоріжжя до кінця року приймуть свої стратегії», - відзначила Олена Кучеренко та додала, що маючи такий пакет стратегічних та планових документів регіони можуть розраховувати на фінансову підтримку з Державного фонду регіонального розвитку для впровадження пріоритетних проектів розвитку регіонів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар