середу, 12 серпня 2015 р.

Висвітлення питань державно-приватного партнерства в ЗМІ

Навчальна програма для журналістів
«Висвітлення питань державно-приватного партнерства у засобах масової інформації»

Що таке державно-приватне партнерство?

Державно-приватне партнерство (ДПП) є новим інструментом економічного розвитку, який стає все більш популярним у всьому світі, починаючи з кінця 90-х років. Місцеві та центральні органи влади по всьому світу стикаються із підвищеним попитом на високоякісні інфраструктурні об’єкти. ДПП стають вагомими інструментами в залученні приватного капіталу та управлінського досвіду для фінансування інфраструктурних інвестицій та підтримки цієї інфраструктури. 
ДПП набуває поширення й в Україні, стаючи однією з найбільш затребуваних альтернатив бюджетному фінансуванню інфраструктурних та стратегічних проектів. На сьогодні в умовах економічної кризи, використання моделей державного-приватного партнерства дозволяє забезпечити захист інвестицій приватного партнера, і гарантувати стабільність відносин.
ДПП - це багатогранне явище, яке не обмежується нормативними рамками Закону України «Про державно-приватне партнерство». До найбільш актуальних сфер застосування ДПП належать: рекультивація полігонів твердих побутових відходів з метою виробництва альтернативної електроенергії; реконструкція водоканалів, будівництво очисних споруд з метою використання мула для генерації альтернативної електроенергії; будівництво автомобільних доріг та об'єктів придорожньої інфраструктури; будівництво соціального житла для внутрішньо переміщених осіб; будівництво та управління цілісним майновим комплексом об'єктів рекреаційного призначення; будівництво та управління заводами швидкого харчування для забезпечення об'єктів соціального призначення готовим харчуванням; управління цілісними майновими комплексами шахт; управління цілісними майновими комплексами комунальних підприємств; забезпечення дошкільних та шкільних закладів функціональними послугами та багато-багато інших.  
Журналісти українських ЗМІ, беручи участь у навчальних програмах проекту «Навчальні програми професійного зростання» в європейських країнах, знайомляться з різноманітними успішними проектами, що здійснюються на засадах ДПП. Відтак участь у цій програмі допоможе їм глибше усвідомити сутність ДПП, ключові складові успішної реалізації таких проектів, об’єктивніше оцінювати використання цього механізму в Україні.  

Для кого ця програма?
Навчальна програма розрахована на журналістів-практиків, які в своїй діяльності стикаються з висвітленням проблематики державно-приватного партнерства, аналізують хід розробки й реалізації проектів ДПП.  

Мета програми
Зміцнення спроможності журналістів українських засобів масової інформації об’єктивно, неупереджено та компетентно висвітлювати розробку й реалізацію проектів державно-приватного партнерства в Україні; розширення мережі журналістів, обізнаних з тематикою ДПП.

Змістовне наповнення програми
Під час навчальної програми досвідчені експерти ознайомлять з правовими засадами ДПП в Україні,   зарубіжним та вітчизняним досвідом  реалізації проектів ДПП, нададуть практичні поради стосовно того, як найкраще подавати інформацію про проекти ДПП, щоб вона була зрозуміла місцевій громаді, які аспекти потрібно висвітлювати, на чому фокусуватись, щоб місцева громада, з якою в подальшому обговорюватимуться питання залучення механізму ДПП для вирішення соціально-економічних проблем регіону, могла приймати зважене рішення.
Складовими навчальної програми є авторський семінар Наталії Доценко-Білоус – відомого юриста, адвоката Юридичної фірми  «Василь Кисіль і Партнери»;  дискусія з  Ксенією Ляпіною, голова Державної регуляторної служби України, народним депутатом України 4-7 скликань, співавтором  Закону України «Про загальні засади державного приватного партнерства», розгляд кейсів, створених на підставі реалізації проектів ДПП, і зустріч з їх героями, відвідання одного з діючих проектів ДПП і дискусія про «секрети успіху» проекту ДПП з співавтором та ініціатором створення парку «Місто Спорту» – президентом Асоціації пляжного футболу України Сергієм Харченком.
Окрім суто навчальної мети, участь у програмі дозволить зібрати унікальний матеріал і експертні думки, що стануть у практичній нагоді під час підготовки власних публікацій з питань державно-приватного партнерства.

Де і коли проходитиме?
Програма проходитиме з 2 по 4 вересня 2015 р. у місті Києві, початок 2 вересня о 10 год. Докладнішу інформацію про місце проведення й проїзд до нього буде надіслано відібраним на конкурсних засадах учасникам.
 Реєстрація для участі триває до 20 серпня 2015 р.
Увага! Кількість місць обмежена, і після досягнення максимальної кількості реєстрація автоматично зупиниться. Отож, якщо Ви будете 21-м, і система Вас не реєструватиме – напишіть на адресу  ceume.cc@gmail.com з   із копією dubetska@ceume.org.ua листа з проханням зареєструвати, і разі відмови від участі когось зареєстрованих уже учасників, ми сконстатуємось з Вами.
 Умови участі
Участь у навчальній програмі для випускників програм проекту «Навчальні програми професійного зростання», а також тих, хто брав участь у конкурсному відборі, але не став фіналістом, можлива виключно за попередньою реєстрацією. Реєстрація відкрита на сайті Консорціуму із удосконалення менеджмент-освіти в Україні www.ptp.ceume.org.ua . Для реєстрації необхідно зайти до свого робочого кабінету (під логіном – адресою електронної пошти -  і паролем, який Ви обрали під час першої реєстрації; якщо забули – система нагадає його Вам) і у розділі «Список поточних заходів» обрати цю програму й заповнити анкету.
Учасникам з інших міст, аніж Київ, Програмою розвитку державно-приватного партнерства буде відшкодована  вартість проїзду до Києва та назад (виключно на підставі оригіналу та  копії зворотного проїзного документу, не будуть скомпенсовані квитки «люкс» класу будь-якого перевізника, а також додаткові витрати (такі як доставка квитків кур’єром, наприклад)), проживання у дні навчальної програми, та забезпечено харчування.

Додаткові запитання можна адресувати координаторові по роботі з випускниками проекту «Навчальні програми професійного зростання» Оксані Дубецькій за адресою:dubetska@ceume.org.ua

Організатори навчальної програми
Програма розвитку державно-приватного партнерства Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що реалізується FHI 360, ставить за мету  розширення використання механізму ДПП в Україні та збільшення ролі фінансування приватного сектора, досвіду і сучасних технологій для поліпшення інфраструктури та якості надання державних послуг, а також навколишнього середовища. Програма надає допомогу уряду України на національному й муніципальному рівнях для поліпшення правової та інституційної бази з метою розширення можливостей для розробки і участі в діяльності ДПП, разом з тим підтримує реалізацію пілотних проектів ДПП.
Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні, що є реципієнтом проекту міжнародної технічної допомоги «Програма розвитку державно-приватного партнерства» і співвиконавцем проекту «Навчальні програми професійного зростання» Агентства США з міжнародного розвитку.

Немає коментарів:

Дописати коментар