пʼятницю, 3 липня 2015 р.

Щодо ухвалення закону «Про місцеві вибори»

Позиція партії «Воля» щодо ухвалення закону «Про місцеві вибори»

Депутати партії «Воля» підтримали у Верховній Раді України у першому читанні законопроект про місцеві вибори. Разом з тим, «ВОЛЯ» має принципові зауваження до закону та наполягатиме на вдосконаленні системи обрання депутатів обласних, місцевих і райрад за пропорційною системою із відкритими списками.

Зокрема, в розробленому та поданому депутатами ВОЛІ законопроекті (№2831-3 від 28.05.2015 р.)партія пропонує:
- запровадити механізм відкликання депутатів місцевих рад виборцями;
- зменшити прохідний бар’єр для партій з 5% до 3%, для блоків - з 7% до 5%;
- забезпечити механізм відкликання, удосконалення процедури формування виборчих комісій шляхом проведення жеребкування для визначення голови, заступника і секретаря комісії.
Також партія виступає з ініціативою повної заборони політичної реклами на радіо та телебаченні, окрім тієї, що фінансується за рахунок державного бюджету.
Тільки запровадження цих ініціатив дозволить молодим політичним силам отримати реальний шанс привести до влади чесних, молодих і незаплямованих політиків, а виборцям – впливати та контролювати депутатів після їх обрання.
Серед ризиків, які партія «ВОЛЯ» вбачає у нинішньому законопроекті, є:
1) спроби запровадити «відкриті списки» в умовах неєвропейської системи фінансування політичних партій. Це означає, що вибори на округах можуть перетворитися не стільки на змагання політиків, скільки на боротьбу «грошових мішків». Запропонована  виборча система не є класичною мажоритарною, оскільки кандидатів виставляють партії. Але ця система в українських умовах перебирає ледь не всі недоліки мажоритарної системи, основний з яких – «засівання» округів та тотальний підкуп виборців.
2) вибори за новою системою можуть принести хаос у політичні команди на місцях. Партії можуть втратити контроль над власними висуванцями. З одного боку, це нібито має сприяти їхньому оновленню, але з іншого, в умовах розвиненого популізму і недосвідченості українських виборців така система може сприяти домінуванню популізму над професіоналізмом.
Партія «Воля» звертає увагу громадян на те, що без внесення відповідних змін виборча система  сприятиме укрупненню політичних партій. Це позбавитьрозрекламовані партії конкуренції з боку нових політичних сил та не дозволить оновити політикум.
Прес-служба партії «Воля»

Немає коментарів:

Дописати коментар