четвер, 16 липня 2015 р.

«ВОЛЯ» не підтримає запропоновані зміни до Конституції

Запропоновані Зміни до Конституції України щодо децентралізації містять суттєві недоліки, тому депутати від "ВОЛІ" не будуть їх підтримувати.

Про це заявив член Ради партії "ВОЛЯ" народний депутат Юрій Дерев'янко на брифінгу у Верховній Раді 15 липня.


"На превеликий жаль, те, що називається децентралізацією, залишилось тільки в назві, і зараз законопроект, який розглядатиметься Верховною Радою, містить низку інших положень", - констатував Дерев'янко.

"У запропонованих змінах до Конституції суттєвим недоліком є, в першу чергу, те, що цей законопроект не містить закріплених Конституцією повноважень органів місцевого самоврядування і бюджетної децентралізації", - сказав нардеп.

"Друге – це суттєве порушення балансу влади і, на превеликий жаль, ми маємо не децентралізацію, а централізацію. Планується створити фактично двовладдя на місцях – з одного боку владою буде виконавчий комітет, а з другого – виконавча влада з прокурорськими повноваженнями", - підкреслив Дерев'янко.

Він також зазначив, що скасування контролю місцевої ради за керівником місцевої виконавчої влади теж є недоліком запропонованих змін. Адже сьогодні 2/3 депутатів будь-якої обласної чи районної ради мають можливість висловити недовіру, наслідком якої є відставка такого чиновника. "Запропонованими змінами така можливість скасовується", - пояснив парламентар.

Крім того, за словами нардепа, можливість розпуску рад, або обраного голови створює можливості для ще більшої централізації влади, якщо підставами для такого розпуску є будь-яке порушення норм Конституції, будь-які інші можливості, пов’язані зі створенням загрози національній безпеці. 

"На превеликий жаль, це може бути відтік учених з території України або тінізація економіки, або демографічна криза, або підвищення рівня корупції, або неефективна антимонопольна політика, прояви моральної та духовної деградації суспільства", - обурився Дерев'янко.

"І найголовніше - в текст самої Конституції внесено розділ про «особливий статус» певних територій України. Це означає, що такий особливий статус буде зберігатись назавжди", - підкреслив Дерев'янко. 

Він повідомив, що політична партія "ВОЛЯ" вважає неприйнятними запропоновані зміни і депутати, які представляють "ВОЛЮ" в парламенті, не будуть голосувати за такі зміни до Конституції 

Нагадаємо, сьогодні, 16 липня, Верховна Рада планує розглянути зміни до Конституції. Частина депутатів напередодні поскаржилися на тиск із боку міжнародної спільноти. Мовляв, від України вимагають надати особливий статус підконтрольним терористам територіям і вписати це в основний закон. Текст таких змін до Конституції вже підготовлений в Адміністрації Президента.

Прес-служба партії «Воля»

Немає коментарів:

Дописати коментар