середу, 1 липня 2015 р.

"Аномальність" чернігівських виборів

(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
127 кандидатів у депутати зареєструвала Центральна виборча комісія на довиборах у 205-му окрузі в Чернігові. Експерти схильні пояснювати таку активність кандидатів насамперед політичними технологіями. Також вони наголошують на великому значенні цієї кампанії як для «Блоку Петра Порошенка», так і для новоствореного опозиційної політичної сили «Укроп».

За даними ЦВК, серед претендентів на депутатський мандат абсолютна більшість є самовисуванцями. У Комітеті виборців України таку кількість кандидатів на довиборах – 127 осіб – назвали аномально великою. Адже в минулому році під час парламентських виборів на цьому окрузі було втричі менше кандидатів, а в усіх мажоритарних округах Чернігівської області балотувався 101 кандидат.
Віталій БалаВіталій Бала
Політтехнолог Віталій Бала пояснює таку кількість кандидатів політичними технологіями. На його думку, значна кількість претендентів на депутатський мандат не самостійні, а в різний спосіб допомагають фаворитам змагань. Зокрема, саме кандидати делегують своїх представників до складу виборчих комісій.
Це суто технологічний хід, хоча там він уже зашкалює
«Це суто технологічний хід, хоча там він уже дійсно зашкалює. Думаю, що в ході кампанії стане зрозуміло: хто там хоче, якщо не перемогти, то заявити про себе з прицілом на наступні місцеві вибори, а хто виступає в якості відволікаючого маневру та якихось брудних технологій», – каже Віталій Бала.
Це – двобій важковаговиків, ставки тут дуже серйозні – політолог
За словами політичних експертів, основна боротьба за мандат розгорнулася між двома висуванцями від політичних сил. Це кандидат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Березонько, а також давній бізнес партнер та екс-заступник Ігоря Коломойського на посаді голови Дніпропетровської облдержадміністрації – Геннадій Корбан, якого висунуло новостворене «Українське об’єднання патріотів – Укроп».
Вадим КарасьовВадим Карасьов
Відтак довибори у Чернігові стали змаганням між командами президента Петра Порошенка та Ігоря Коломойського. А зважаючи на те, що ця кампанія відбувається напередодні місцевих виборів, то її результат набуває ще більшого значення, вважає політолог Вадим Карасьов.
Якщо програє Корбан, то певний скепсис щодо можливостей Коломойського стане поширюватися в політичних елітах. Якщо програє команда Порошенко – це дуже серйозно вдарить по його репутації
«Це – двобій між двома серйозними командами. І ставки тут дуже високі. Якщо програє Корбан, то певний скепсис щодо можливостей Коломойського стане поширюватися в політичних елітах. Якщо програє команда Порошенко – це дуже серйозно вдарить по його репутації», – каже Вадим Карасьов, називаючи ці вибори політико-символічними.
Про значимість чернігівських виборів говорить ідискусія з цього приводу в парламенті між лідерами фракцій коаліції: Радикальної партії Олегом Ляшком та «Блоком Петра Порошенка» – Юрієм Луценком.
Вадим Карасьов припускає, що позиція Олега Ляшка може вплинути на результат виборів, адже саме на Чернігівщині очільник Радикальної партії має сильні електоральні позиції.
Довибори в 205-му окрузі мають відбутися 26 липня у зв'язку з достроковим припиненням депутатських повноважень вибраного тут Валерія Куліча, який був призначений головою Чернігівської облдержадміністрації.

Немає коментарів:

Дописати коментар