четвер, 21 травня 2015 р.

Непрозорі закупівлі в «Енергоатомі»

Посадовці ДП «Енергоатом» здійснюють непрозорі тендерні закупівлі кабельно-провідникової продукції для вітчизняних атомних електростанцій за завищеними у понад 5 разів(!) цінами та залучають сумнівних постачальників. За фактами  корупційних схем Службою безпеки України відкрито кримінальне провадження  за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст. 209 (легалізація/відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом). Про це повідомила під час брифінгу ініціатор звернення, народний депутат від партії «Воля» Ірина Суслова.

«Існує фірма-прокладка «Кабельтехпостач», пов’язана з керівниками ДП «Енергоатом», яка з незрозумілих причин постійно виграє тендери. Наприклад, у 2013-2014 рр. «Енергоатом» закупив у неї кабельно-провідникову продукцію на суму понад 150 млн грн.  «Кабельтехпостач» - це  створене лише на папері товариство з обмеженою відповідальністю з уставним фондом 20 тис грн. заступником та директором якого є єдина людина Соловйов Олексій Леонідович», - розповіла депутат ВОЛІ. Попри сумнівність цієї структури, компанія здійснювала постачання кабельної продукції на атомні електростанції за значно завищеними цінами. При цьому жоден з українських заводів-виробників, у яких «Енергоатом» може напряму закуповувати продукцію, не був допущений до участі у тендері.
В депутатському зверненні Ірина Суслова вимагає від СБУ провести розслідування наведених фактів,  вжити заходів для усунення непрозорості в тендерах «Енергоатома» та  проінформувати про кількість виявлених порушень під час тендерних торгів.
Ірина Суслова також зазначила, що відтоді, як почалось розслідування цієї справи, згадана фірма вже не має наміру брати участь в тендері, який запланований в «Енергоатомі» на поточний місяць. «За  рахунок усунення цієї фірми-прокладки від торгів ми орієнтовно заощадили для країни лише на одному (!) цьому тендері від 60 до 80 млн грн (!)», - поінформувала Суслова, додавши, що це лише початок розслідування корупційних схем в ДП «Енергоатом». Депутат повідомила, що їй відомі й інші факти про корупцію і непрозорі закупівлі в «Енергоатомі».  Наразі триває збір інформації, яка стане основою наступного звернення до правоохоронних органів. «Ми вимагатимемо відкриття нового кримінального провадження. І тоді вже суспільство дізнається не лише про корупційні схеми, а й про конкретні імена та прізвища тих людей, які сьогодні є у владі та очолюють ці корупційні схеми», - пообіцяла депутат ВОЛІ.
Прес-служба партії «Воля»

Немає коментарів:

Дописати коментар