четвер, 28 травня 2015 р.

УГСПЛ: Депутатам слід зайнятися правами людини

Вже два місяці народні обранці не знаходиться часу, аби заслухати річну доповідь омбудсмена. Натомість деякі політики здійснюють чергові спроби усунути Уповноваженого з прав людини від посади. Правозахисники зазначають - саме по собі невдоволення політиків є ознакою того, що омбудсман дійсно займається своєю справою, а не намагається знайти підтримку у домінуючих політичних сил. 

У доповіді, підготовленій Уповноваженим у співпраці з представниками правозахисної спільноти та міжнародних організацій, йдеться про численні факти грубих порушень прав людини у 2014 році, про низку прийнятих у минулому році правових актів, що не відповідають міжнародним стандартам у галузі прав людини та суттєво звужують права і свободи.

Представники Української Гельсінської спілки відзначають; «Країна переживає складні часи, коли права людини знаходяться під серйозною загрозою. Проблеми, що піднімаються у доповіді, вимагають негайного розгляду парламентом та вжиття невідкладних заходів для їх вирішення. Ігнорування такого важливого документу може свідчити про те, що права людини знаходяться на периферії інтересу українського політикуму.

Це може ставити під сумнів як щирість запевнень, які вище керівництво країни виголошує на міжнародній арені, так і дійсну спрямованість реформ на покращення ситуації з правами людини в країні».

Також правозахисники наполягають - посада омбудсмана не має бути предметом політичних торгів.  Тим більше, незалежність цього інституту не може піддаватись загрозі в залежності від зміни політичних уподобань парламенту. Дострокове усунення омбудсмана від виконання обов’язків буде свідчити про ілюзорність конституційних гарантій та повну залежність цієї посади від політичної кон’юнктури. Будь-які декларації про прихильність до принципу верховенства права будуть перекреслені таким відвертим політичним тиском з боку парламенту, якщо намагання певних політиків у цьому напрямку матимуть успіх.

Українська Гельсінська спілка з прав людини сподівається, що парламент замість спроб зруйнувати незалежність національної правозахисної інституції невідкладно перейде до обговорення і вирішення проблем у сфері прав людини, поставлених у Щорічній доповіді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. 

Повний текст звернення на сайті УГСПЛ http://helsinki.org.ua/index.php?id=1432787888
 

Немає коментарів:

Дописати коментар