понеділок, 18 травня 2015 р.

У Тернополі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

                          


17 травня 2015 року біля пам`ятної стелли, що знаходиться поблизу «Історико-меморіального музею політичних в’язнів»,  відбувся  мітинг-реквієм та панахида. Молитвою, покладанням квітів та хвилиною мовчання влада міста та області, а також громадськість краю вшанували пам’ять жертв політичних репресій.
  Участь у заході взяв голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.

«Цього року ми нарешті можемо вклонитись пам'яті загиблих, звільнившись від символів терору. Цим вчинком ми бодай на мить спокутали  провину перед усіма, хто поліг від рук репресивних органів по всій Україні. Довго не могли скинути «кайдани», якими колись катували наших відважних побратимів, називаючи «ворогами»  свого народу. Ті «кайдани» душили нас, подавляли в нас українців, вільних від чужої нам символіки, чужої кривавої історії, яка забрала не одного нашого побратима. Ми не маємо права забувати про тих, хто доносив правду крізь грати, крізь боротьбу. Пам'ять про трагедію і подвиг українців того часу має бути основою розбудови нової Української держави, яка має стати заможною і квітучою в ім’я світлої пам’яті тих, чиїми життями написана наша історія», – сказав очільник області.















 Хвилиною мовчання присутні згадали тих, хто поклав життя за волю України.  «Щороку у третю неділю травня громада збирається на цьому місці, щоб вшанувати тих патріотів, яких знищила репресивна машина. Наш народ не має права задувати тих страшних сторінок історії – мільйони українців став жертвами політичних репресій часів більшовицького режиму, були ув’язнені за свої погляди чи заслані на далекі сибірські землі, – наголосив голова обласної ради Василь Хомінець. – Сьогодні ми молимося і за душі знищених радянською владою селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів. Ми повинні це пам’ятати, щоб більше ніколи такого не повторилося».

«Сьогодні ми згадуємо жертв політичних репресій. У молитві звертаємось до Всевишнього та просимо про упокій мільйонів українських душ, загиблих у багатостолітній війні за українську державу. Просимо про їх підтримку з Небес для нас сьогодні, - зазначив у виступі міський голова Тернополя Сергій Надал. - Наша мета – не боротись з минулим, а будувати майбутнє. Найкращою нагородою і вдячністю для тисячі людей, долю яких зламав людиноненависницький більшовицький режим, буде заможна і сильна, справедлива і сучасна Українська держава».
Колишній політв’язень, старший науковий співробітник «Історико-меморіального музею політичних в’язнів», Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ігор Олещук нагадав присутнім про жертовність минулих борців за Незалежність України, а також склав слова подяки нинішнім, бійцям ЗСУ, добровольчих батальйонів, волонтерам україно-російського збройного протистояння на сході України.
Пісні періоду Визвольних Змагань Українського народу у XX столітті виконував хор національно патріотичної пісні «Заграва», обласної організації Конгресу українських націоналістів.
Керівництво та громадськість поклали квіти до пам'ятного знаку жертв політичних репресій.

(за повідомленнями офіційних інтернет ресурсів ТОДА, Тернопільської обласної та міської рад)

Фото Ігоря Крочака

Довідка


«Історико-меморіальний музей політичних в’язнів», як відділ Тернопільського обласного краєзнавчого музею відкрито й освячено 14 жовтня 1996 року на свято Покрови Пресвятої Богородиці. Станом на сьогодні виставкові зали музею розміщені у 28-ми камерах колишнього слідчого ізолятора радянської спецслужби. Будівля, в якій знаходиться музей, розміщена на вул. Коперника, 1 та була побудована на базі підвалів будинків XVII та XIX століть у 1944-1947 роках німецькими військовополоненими.


Немає коментарів:

Дописати коментар