середу, 20 травня 2015 р.

Угода про асоціацію: поради для дрібних сільгоспвиробників

Видання з інфографікою
«Угода про асоціацію: поради для дрібних сільгоспвиробників»
презентовано в Києві

Поради для дрібних сільгоспвиробників України щодо розвитку та адаптації до сучасних викликів і загроз було оприлюднено групою українських фахівців-практиків та науковців в Українському національному інформаційному агентстві «УКРІНФОРМ» 19 травня 2015 року.

Рекомендації, оформлені у вигляді брошури з інфографікою «Угода про асоціацію: поради для дрібних сільгоспвиробників»,викладені простою мовою із застосуванням схем і графічних позначень та розміщені в мережі Інтернет.
Брошура розроблена Сіверським інститутом регіональних досліджень у співпраці з Чернігівським Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації та Українською асоціацією аграрного бізнесу (УКАБ) за фінансової підтримки Європейської програмної ініціативи Міжнародного Фонду «Відродження».
Видання демонструє потенційні можливості для дрібних українських сільгоспвиробників. У ній зроблена спроба співставлення ситуації у сфері сільського господарства України та Європейського Союзу, а також окремо розглянуто сільськогосподарський аспект Угоди про асоціацію з ЄС. Надаються також рекомендації місцевій владі з розвитку сільських територій та допомоги дрібним сільгоспвиробникам. Текст містить і корисні посилання, покликані допомогти в пошуку детальнішої інформації про ті чи інші можливості сільського господарства України та європейський досвід.
Під час презентації керівник проекту, директор проектів Сіверського інституту регіональних досліджень Людмила Чабакзвернула увагу присутніх на особливості видання, яке поки що існуватиме в Інтернет-просторі, його основні розділи щодо реалізації власних ініціатив, розвитку малого підприємництва, сільськогосподарської кооперації, органічного землеробства, сільського туризму, заняття перспективними видами рослинництва та тваринництва, успішного збуту сільгосппродукції, тощо, та поділилася планами на майбутнє, пов’язаними з необхідністю популяризації порад в регіонах України.
Більш детально про розділи брошури розповіли представники організацій, які брали безпосередню участь у її підготовці:генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Тарас Висоцькийзаступник начальника управління Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Ганна Сич та її автори, кандидати наук - директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації Володимир Бойко, завідувач кафедри природокористування та техногенної безпеки Чернігівського національного технологічного університету Михайло Селінний.
На презентації наголошувалося, що видання буде корисним як дрібним сільгоспвиробникам України, підприємцям які вже працюють в аграрному секторі, так і тим, хто тільки прагне долучитися до цієї діяльності та шукає свою нішу. Становитиме воно інтерес і для наукових працівників, викладачів аграрного спрямування.
Автори підкреслювали, що брошура не претендує на всеохопність, вона скоріше у доступній формі висвітлює найбільш репрезентативні напрями, в яких можливо розвивати свою діяльність дрібним аграріям України.
Презентація продемонструвала, що брошура знайшла свою зацікавлену аудиторію. Відтак, учасники заходу, а це журналісти «5 каналу» та низки інформагентств, українські підприємці, науковці та працівники таких інституцій як Національна академія державного управління при Президентові України, Інститут захисту рослин, Інститут землеробства НААН України, Національний університет біоресурсів та природокористування, Інститут аграрної економіки, Інститут законодавства Верховної Ради України, представники громадських організацій, Міністерства аграрної політики України, Департаменту агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації та інші висловлювали свої думки та побажання щодо змісту видання та подальшої роботи у цьому напрямі, говорили про те, що видання у майбутньому варто доповнити розділами щодо біоресурсів, використання земельних ділянок та повернутися до теми європейських стандартів.  
Розмова про брошуру продовжилася і після презентації. Її учасники в кулуарах УКРІНФОРМу ще тривалий час говорили про актуальність теми, можливості подальшої роботи щодо пошуку шляхів розвитку українського аграрного сектору, висловлювали думки щодо малої кількості практичних видань для аграріїв в українському інформаційному просторі, необхідності безпосереднього спілкування з сільськими жителями регіонів України, обмінювалися контактами щодо можливої подальшої спільної роботи.

Текст видання доступний в мережі Інтернет за посиланням http://institute.sivertraining.org.ua/biblioteka.php

Немає коментарів:

Дописати коментар